Inovacije

8 vrućih farm tech start upova

Agrovijesti
Start up Fotografija: Shutterstock
Poljoprivredna industrija zapošljava 40 posto svjetske populacije, a američki poljoprivrednici od nje su zaradili 120,6 milijardi dolara u 2013. pa je čudo da sektor nije već prije postao meta Silicijske doline.

No u posljednjih nekoliko godina, poduzetnici (i njihovi investitori) zakvačili su se za nju. Na popisu Modern Farmera našao se ijedan hrvatski start up – čestitamo!

The Climate Corporation

The Climate Corporation

The Climate Corporation počela je 2006. pod vodstvom Davida Friedberga i Siraja khaliqa s idejom prodaje osiguranja usjeva na bazi super-specifičnih podataka o vremenu. Sedam godina kasnije, otkrili su da se njihova ideja sviđa Monsantu i žele ga za 1,1 milijardi dolara. To su i učinili prošlog studenog. No, The Climate Corporation još uvijek samostalno radi u San Franciscu, filtrirajući kroz 50 terabajta živih podataka o tlu i prognozi u bilo koje vrijeme. U svom pismu, David Friedberg brani prodaju Monsantu: „Ljudi tvrtke voditi će svijet do revolucionarnih rješavanja povijesnih problema. Ovo partnerstvo pruža nam kapital, podatke i pristup koji ne bismo imali samostalno.“

Analiza tla

Solum

Solum je riječ koju geolozi koriste za opisivanje zemljinog sloja vanjske kore tla, pa je zato bilo prirodni izbor imena za trio Stanford diplomanata koji su započeli sa Solumom 2009. godine. Tvrtka je radila na dvije razine: nudeći poboljšana testiranja tla poljoprivrednicima i na software-skoj platformi izgrađenoj za pomoć u odlukama oko upravljanja tlom. Solum je objavio da je njihov odjel za testiranje tla kupio The Climate Corporation (i Monsanto), stavljajući dio sa software-om da se razvija kao Granular, Inc. Ponovno, ovo je lekcija za start upove. Kao i sa elektronikom i smart phonima, velika ideja može značiti velik novac.

Soil IQ

Soil IQ

Mnoge poljoprivredne ideje koje dolaze iz Silicijske doline imaju za cilj da podaci o proizvodnji hrane budu pristupačniji, radije od investicija u stvarne farme. Soil IQ gradi ovaj trend, spajajući „Internet stvari“ s vrtom u dvorištu. Njihov prvi proizvod, koji je već u proizvodnji, je 3-inch senzor za tlo topped sa solarnim panelom koji šalje podatke putem celularne mreže i Wi-Fia. Zapiknut između rajčica i paprika, vrtlarima pruža žive informacije o uvjetima tla i daje preporuke kada saditi ili kada brati. Za cijenu godišnje pretplate, tvrtka čak planira poslati vam sjeme u pogodno vrijeme. Druge tvrtke poput Easy Bloom i Flower Power razmatrale su ideju kućnih senzora za tlo, ali Soil IQ je najviše napravio po tom pitanju. Jason Araburur i Luke Iseman, partneri u projektu, su regrutirali Yves Bharovov Fuseproject koji je da dodir čarolije proizvodima. Savjetnik projekta im je i CTO Home Depot.

Zukeeni

Smart Gardener

SmartGardener (Zukeeni) možda nema sofisticirane senzore za pokazivanje, ali brzo postaje one-stop shop za vrtlare. Na neki način, ovo je oživljeni FarmVille. Online platforma pruža da premještate vrtne krevete, te pomaže određivati koje biljke bi uspijevale na vašoj lokaciji. Možete kupiti sjeme ili biljke, a kroz cijelu uzgojnu sezonu veliki set online podsjetnika pomaže vam u upravlja vašim usjevima. Kada dože vrijeme berbe, SmartGarden možete koristiti kako bi podijelili dio s prijateljima ili susjedima. Trenutno SmartGarden ima 160.000 registriranih korisnika kojima ciljano nude e-komercijalne proizvode.

Blue River Technology

Blue River Technology

Mislite da GPS-om vođeni traktori i zračne fotografije dronova znače da je poljoprivredna industrija već automatizirana? Pričekajte dok Blue River Technology započne. Jorge Heruad i Lee Redden, obojica inženjeri sa Stanforda, osmislili su Lettuce Bot kao prvi proizvod tvrtke. Vuče se iza traktora, a stroj gleda redove salatnih usjeva i uspoređuje ih sa milijunima spremljenih fotografija. Kada otkrije korov ili preveliki broj glavica salate jedne kraj druge, stroj spreja gnojivo previše jako za metu, ali hranjivo za okolne kulture. U svom razgovoru za Modern Farmer prošlo ljeto, Heruad je objasnio da njegova tvrtka nema namjeru zaustavljanja na salati. „Sljedeći korak za nas je krenemo u druge usjeve. Jednom kada će naša tehnologija raditi na salati, vjerujemo da možemo prijeći na druge usjeve na vrlo prirodan način.“

Farmeron

Farmeron

Poslovni plan za Farmeron – software kao usluga iz malog grada u Hrvatskoj – zvuči jednostavno. Svjetski proizvođač stoke ima mnogo podataka o svojim životinjama, ali nema ideju kako ih dobro iskoristiti. Farmeron tu pomaže. Poljoprivrednici diljem svijeta sada se mogu spojiti kako vi vidjeli svoje podatke o svojsvima grupe životinja ili cijele farme. Brojke su trenutne, dajući poljoprivrednicima dnevno ažuriranje o ključnim brojkama kao što su prihod od troška hrane. A kalendar pomaže proizvođačima stoke a znaju kada musti krave, vagati životinje ili ubrizgati cjepivo.

Freight Farms

Freight Farms

Urbana poljoprivreda je težak posao. Jon Friedman, boreći se da zaradi u poslu s staklenicima na krovovima Bostona, u stvari razmišlja o životu u kontejneru. Tijekom razmišljanja shvatio je da bi mogao kontejner pretvoriti u farmu. To bi riješilo probleme na koje je naišao u svojoj tvrtki: jeftinije gradske vrtove i lakši transport i održavanje. Sada, nakon prikupljanja 1,2 milijuna dolara za izgradnju novog sekta Freight Farms, on i suosnivač Brad McNamara prodaju prosječno dvije jedinice tjedno. Grist izvještava da su jedinice pogodne za različne urbane uzgajivače – chefove, restorane, distributere, aktiviste, poduzetnike i škole. Svaki modul može uzgojiti 4500 biljaka mjesečno u uskim prostorijama, ali tu ne prestaju prodajne točke. Vlasnici također mogu kontrolirati sofisticiranom hidroponijom i ljubičastim svjetlom na dodir smart phona. Želite jedan za sebe? Trenutna cijena varira od 70.000 do 85.000 dolara.

Local Food Lab

Local Food Lab

Local Food Lab ima platformu za entr. Lokalne hrane kako bi dijelili ideje. Može se smatrati Pinterestom za start upove za hranu. Počeli su kao akcelerator, leteći u Kaliforniju kako bi učili osnove vođenja poslovanja i kako bi povezali svoje ideje s investitorima. Nakon nekoliko godina i nekoliko uspješnih ideja kasnije, suosnivačica Krysia Zajonc odabrala je širenje. Sada se nada da će nova online platforma pomoći malim poduzetnicima da postanu bogati putem poljoprivredne tržnice.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje