Irska

83 posto irskih poljoprivrednika kaže da im treba dopustiti pucanje na jelene bez dozvole

Agrovijesti
Jelen Fotografija: Pixabay
Oko 83 posto ispitanika u Agrilandovoj anketi reklo je da bi poljoprivrednicima trebalo dopustiti pucanje na jelene na njihovoj zemlji bez dozvole. Problem jelena koji prodiru na zemlju poljoprivrednika nedavno se isticalo u irskim medijima, a o ovoj se temi raspravljalo i na Vijeću okruga Cavan.

Na Vijeću je Einston Bennet rekao kako bi poljoprivrednicima trebalo dopustiti pucanje na jelene na njihovom zemljištu, ali samo kada jeleni stvaraju probleme i opasnosti poljoprivrednicima. Mnogobrojni problemi povezani s jelenima, uključujući i širenje tuberkuloze, spomenuti su na sastanku Vijeća. „Kada jeleni stvaraju opasnosti poljoprivrednicima na njihovoj zemlji, kao kad psi brinu o ovcama, morali bi moći pucati na njih“, rekao je Bennett za Agriland.

Odgovarajući na njegove komentare, John Carmody iz Mreže za životinjska prava (ARAN) je rekao „ako se jeleni razmnožavaju pa se problemi povećavanju, treba ih kastrirati i premjestiti dio životinja kako nitko ne bi izgubio život. Baš kad smo pomislili da lokalni vijećnici nemaju više prostora za iznošenje kratkovidnih komentara o životinjama, sada slušamo Winstona Bennetta kako zagovara propale koncepte i ideje o upravljanju divljim životinjama ubijanjem – imamo dovoljno takvih ideja u društvu u kojem živimo. Moramo prestati razmišljati o tome da svakom prijavljenom slučaju prekomjerne populacije divljih životinja treba pristupiti s ubijanjem životinja kako bi se riješio problem.“

Prema zakonu, u Irskoj se jelen može loviti s dozvolom, a kazne za ulov bez dozvole uključuje kaznu i/ili zatvor ili oboje. U 2015. godini, izdano je 4.600 dozvola za lov na jelene, a u ovoj godini predano je 1.400 zahtjeva.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje