Nova velika opasnost za hrvatske stočare

Afrička svinjska kuga došla do hrvatske granice – pojavila se i u Mađarskoj

Agrovijesti
Crne svinje - fajferice Fotografija: Thinkstock
Mađarska je ovaj tjedan izvijestila o prvom izbijanju spomenute virusne bolesti unutar populacije divljih svinja, a locirana je u županiji Heves, na sjeveru zemlje, nedaleko od granice sa Slovačkom. Virus je potvrđen u tkivu divljači 20. travnja, o čemu je odmah obaviještena i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), tri dana kasnije.

Afrička svinjska kuga (ASK), jedna od najopasnijih bolesti svinja koja značajno utječe na međunarodni promet svinja i ima ozbiljan ekonomski učinak na poljoprivredno stanovništvo, posebno proizvođače i uzgajivače svinja, došla je do hrvatske granice. Naime, prema službenim informacijama bolest se pojavila u Mađarskoj u sjevernom dijelu te susjedne zemlje. Ova bolest, koja može nanijeti dalekosežne posljedice za svinjogojsku proizvodnju, jer nema učinkovitog cjepiva i kod pojave se cijela populacija svinja mora usmrtiti, sada je već prisutna u sedam zemlja u EU.

Mađarska je ovaj tjedan izvijestila o prvom izbijanju spomenute virusne bolesti unutar populacije divljih svinja, a locirana je u županiji Heves, na sjeveru zemlje, nedaleko od granice sa Slovačkom. Virus je potvrđen u tkivu divljači 20. travnja, o čemu je odmah obaviještena i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), tri dana kasnije. Do sada je na razini EU evidentirano 2138 slučaja, a samo u Poljskoj 104 nova slučaja od početka godine. Širenje bolesti bilo je i tema sastana Copa Cogeca, europsko udruženje poljoprivrednika u Bruxellesu, na kojem je aktivno sudjelovala i delegacija Hrvatske poljoprivredne komore. Na ovom sastanku je iznesen procjena da je već do sada posljedica bolesti uzrokovala štetu od oko 1,5 milijardi eura u svinjogojskom sektoru.

Sve više zemalja, sprema poduzeti radikalne mjere odstrjela dijela populacije divljih svinja, koji su uglavnom glavni prenosnici bolesti. Već sada postoje naznake da će Češka angažirati čak vojsku da krene u smanjivanje populacije divljih svinja, a slično navodno planira i Mađarska.

S obzirom na to da Hrvatska graniči s Mađarskom ovako radikalna mjera mogla bi utjecati na bježanje divljih svinja prema Hrvatskoj, što bi moglo dovesti do pojave bolesti i kod nas.

Goran Jančo predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske, kaže da je pojava bolesti u susjednoj Mađarskoj zvono na uzbunu jer je očito da se približila Hrvatskoj, te da je potrebno krenuti u ozbiljne preventivne mjere. Jančo kaže kako se najveći dio domaće proizvodnje svinja u Hrvatskoj odvija u blizini mađarske granice što je veliki problem, no još je izraženiji problem što se iz Mađarske uvoze i dosta velike količine živih životinja, ali i mesa.

„Sreća u nesreći je to što je Mađarska zbog migrantske krize na granici s Hrvatskom i Srbijom postavila žičanu ogradu, što može biti dobar način da se divlje svinje barem djelomično zadrže u dolasku na naš teritoriji“, kaže.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić, ističe kako je afrička svinjska kuga, opasnija od primjerice ptičje gripe, koja se pojavljuje sezonski i povremeno. Hitno je potrebno angažirati sve inspekcije, održati sastanke, pa čak pozvati i Lovački savez, ali i policiju i carinu, kako bi se na vrijeme krenulo s preventivnim mjera. Bobetić ističe da je Hrvatska prošle godine uvezla preko 400.000 komada prasadi, od čega čak 30.000 iz Mađarske, a od 16.000 komada svinja težih od 50 kg iz Mađarske došlo čak 14.000 komada.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA), u Hrvatskoj je tijekom prošle godine svinje držalo preko 94.000 poljoprivrednih gospodarstva, odnosno bilo je u uzgoju preko 1,4 milijuna komada svinja. Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije krajem prošle godine predstavila je stanje i poduzete mjere EU-a za kontrolu afričke svinjske kuge. Njezin direktor Bernard van Goethem rekao je kako se od 2007. do 2014. godine epidemija afričke svinjske kuge širila s područja Gruzije prema Rusiji te je došla na rubne dijelove Europske unije. Bolest se najviše očitovala na području Poljske, Litve, Latvije, Ukrajine i Bjelorusije, a prošle se godine mnogo inficiranih divljih svinja pronađeno na malom području u Češkoj.

Brojke:

7 država ima prisutnost afričke svinjske kuge

2138 slučajeva do sada zabilježeno u EU

94.000 poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj uzgaja svinje

1,4 milijuna komada svinja bilo u Hrvatskoj u 2017.

400.000 komada prasadi uvoz u 2017.

30.000 komada prasadi uvezeno iz Mađarske

16.000 komada uvoz živih svinja težih od 50 kg od čega iz Mađarske došlo čak 14.000 komada

86.000 tona svinjskog mesa uvezeno u Hrvatsku u 2017. godini

12.000 tona mesa stiglo iz Mađarske, a 6.5000 tona iz Poljske
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje