Strah od epidemije diže cijene svinja

Afrička svinjska kuga postaje noćna mora proizvođačima, a nekima može donijeti i dobit na tržištu

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Na farmamam u Kini je zabilježena bolest afričke svinsjke kuge i već je više od 40.000 životinja uništeno. Više od 80% uzgojenih svinja je u malim gospodarstvima i to je opasnost da se bolest brzo raširi. Potražnja za svinjskim mesom u Kini je velika i pitanje tko će moći podmiriti potrebe tog velikog tržišta.

Afrička svinjska kuga postaje sve veći problem na globlanom tržištu proizvodnje svinja i svinjskog mesa i već je ugrozila velike proizvođače. Pojava bolesti na granicama država u našem okruženju uvjetovala je velike aktivnost inspekcije i veterinarske službe. Vjerojatno nije pitanje da li će se javiti i kod nas pitanje kada će se to desiti. 

Najveći svjetski proizvođač i potrošač svinjetine je Kina. Proizvodi više od 50 milijuna tona tgodišnje ( pet puta više nego SAD) što čini broj od 500 milijuna komada svinja godišnje. Na farmamam u Kini je zabilježena bolest afričke svinsjke kuge i već je više od 40.000 životinja uništeno. Više od 80% uzgojenih svinja je u malim gospodarstvima i to je opasnost da se bolest brzo raširi. Potražnja za svinjskim mesom u Kini je velika i pitanje tko će moći podmiriti potrebe tog velikog tržišta. 

Najveći izvoznici svinja u Kinu su zemlje EU, SAD i Kanada. Zemlje EU su se već suočili sa bolešću afričke svinjske kuge.  U našem okruženju je prisutna u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj. Prvi put je registrirana i u Belgiji. 

Proizvođači u Danskoj su zabrinuti jer su već ranije imali velike štete zbog bolesti svinja. Na više od 5.000 farmi se uzgaja 29 milijuna svinja godišnje. Danski farmeri izvoze 90 posto svoje proizvodnje svinja i svinjskog mesa. Međutim zemlje uzgajivači svinja u Europi teško mogu povećati kapacitete. Cijene za svinje u EU su od 140 – 170 eura za 100 kilograma, prasad su 34 eura za komad.

Kanada je već dostigla maksimum izvoza i dugo bi trajalo da se nova ulaganja ostvare. Ostaje SAD kao veliki proizvođač.

Uvedene carine za trgovanje s Kinom su velika prepreka, a hoće li velika potražnja u Kini uvjetovati njezino ukidanje ostaje da se vidi. Velika je mogućnost, a to govore i neke procjene  da bi rast potražnje mogao uzrokovati rast cijena svinja za 25 – 30 dolara za svinje od 100 kilograma. 

Neki od trgovaca na globalnoj razini se pokušavaju zaštite od skoka cijena kupovinom unaprijed, no rizici su veliki jer tržište nekada reagira i neočekivano, suprotno projekcijama stručnjaka.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje