Investcije u regiji

Agrana u Srbiji želi graditi dvije tvornice za proizvodnju škroba

Agrovijesti
Pšenični škrob Fotografija: Thinkstock
Austrijska kompanija, naime, želi u Srbiji izgraditi novu tvornicu za preradu 250.000 tona kukuruza u škrob. Lokacija, prema  saznanjima još uvijek nije određena, ali bit će u Vojvodini.

Pre nekoliko dana srpsko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako je austrijska kompanija Agrana, jedna od najvećih prerađivačkih kompanija voća, žitarica i krompira u EU, zainteresirana da investira oko 60 milijuna eura u Srbiji u prehrambenu industriju.  

Kako saznaje Agrosmart, riječ je o investiciji u tvornicu za proizvodnju škroba.

Austrijska kompanija, naime, želi u Srbiji izgraditi novu tvornicu za preradu 250.000 tona kukuruza u škrob. Lokacija, prema  saznanjima još uvijek nije određena, ali bit će u Vojvodini.

Austrijanci ne odustaju od namjere da investiraju u ovu vrstu prerade jer na srpskom tržištu vide potencijal za nju. Očekuje se da bi takva investicija imala pozitivan utjecaj i na cijenu kukuruza za srpske ratare, a povećala bi i interes za veću sjetvu ove kulture.

Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je sa poslovodstvom te kompanije u Beču,  a predstavnici kompanije Agrana u kolovozu dolaze u Srbiju, na drugi krug razgovora u vezi sa predloženom investicijom.

Srbija, kao veliki proizvođač kukuruza, ima dvije škrobare, ali ne rade punim kapacitetom. Investicija u ovu vrstu prerade značila bi pomak u nastojanju da proizvodnju kukuruza digne na veći stupanj prerade i da svijetu ne prodaje samo sirovinu već proizvode od žutog zrna koji donose bolju zaradu.

Ranije je bilo riječi i o tome da će Agrana ulagati i u proizvodnju bioetanola u Srbiji, kada se to gorivo krene koristiti na srpskom tržištu.

Inače, austrijska kompanija već je prisutna na srpskom tržištu. Prošle godine joj je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila preuzmanje srpskog Sunoka, u vlasništvu Miodraga Kostića.

Komisija je u priopćenju navela da je u postupku utvrđeno kako tom prodajom neće biti narušena konkurencija na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, kao i proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Srbiji.

“Agrana je prisutna na tržištu Srbije isključivo u segmentu veleprodaje šećera, ali kroz prodaju izuzetno malih količina”, rečeno je tada uz obrazloženje da kompanija nije prisutna na tržištima – proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje šećera od šećerne repe u Srbiji.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje