MLADI POLJOPRIVREDNICI

Agro startup konferencija o izazovima pred mladim poljoprivrednicima

Agrovijesti
Agro startup konferencija Fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
U sektoru poljoprivrede budućnosti ima, a nizom mjera se nastoji pomoći i potaknuti mlade da se bave poljoprivredom.

Mladi poljoprivrednici suočavaju se s nizom izazova, kao što su nedostupnost povoljnih izvora financiranja, troma birokracija, a suočeni su i s problemima nedostupnosti poljoprivrednog zemljišta te sporom generacijskom smjenom, istaknuto je u utorak na 2. Agro startup konferenciji na zagrebačkom Agronomskom fakultetu. 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je mladim poljoprivrednicima i studentima kako Hrvatska svoje nedostatke treba pretvoriti u prednosti.  

Hrvatska ima još uvijek puno kvalitetnog, nezagađenog poljoprivrednog zemljišta, a i europski sustav poticaja omogućuje određenu financijsku sigurnost. Ako je do sada poljoprivreda, a još uvijek smo nekonkurentni i neefiksani, opstala, zamislite što se sve može napraviti s novim znanjima, europskim fondovima, kvalitetnom vladinom politikom, rekao je ministar poljoprivrede. 

Važnom smatra i generacijsku obnovu u poljoprivredi, potkrepljujući to i podacima kako je u Hrvatskoj 162 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) od čega je oko 100 tisuća nositelja OPG-ova starijih od 55 godina, a njih oko 20 tisuća ima manje od 40 godina.

U sektoru poljoprivrede budućnosti ima, a nizom mjera se nastoji pomoći i potaknuti mlade da se bave poljoprivredom. Od iduće godine iz programa ruralnog razvoja na raspolaganju će tako biti i novi financijski instrumenti namijenjeni poljoprivrednicima, a ti bi instrumenti bili uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, naglasio je Tolušić.

Regionalna direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku (EBRD) Vedrana Jelušić Kašić je istaknula kako je EBRD jedan od najvećih ulagača u poljoprivredu i prehrambenu proizvodnju u Hrvatskoj i u taj je sektor dosada plasirao nešto više od 530 milijuna eura.

Poljoprivreda prolazi kroz preobrazbu zahvaljujući novim tehnologijama i upravo je u tom dijelu važno uključiti mlade i startupove, jer za dobre ideje uvijek ima financijskih sredstava, poručila je Jelušić Kašić. 

Jan Marinac iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika je kazao kako je cilj konferencije inspirirati mlade da se počnu baviti poljoprivredom te također ističe važnost smjene generacija u poljoprivredi. Važno je pustiti mladima da budu pokretači promjena, važna je stalna edukacija, praćenje novih tehnologija i udruživanje, istaknuo je uz ostalo Marinac.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje