Kompanije

AgroFructus za proizvodnju jagoda u plastenicima i brdskim područjima

Agrovijesti
Denis Matijević, vlasnik Agrofructus Grupe Fotografija: Grgur Žučko/Pixsell
U Hrvatskoj  se godišnje proizvede oko 2.500 tona jagoda od čega AgroFructus Grupa otkupi jednu petinu, ističe predsjednik Uprave AgroFructus Grupe Denis Matijević, koji u proizvodnji jagoda vidi veliki potencijal.

Tvrtka AgroFructus revitalizaciju domaće proizvodnje jagoda, koja je od 2013. do 2015. prepolovljena, vidi u uzgoju u plastenicima te u produženoj sadnji na brdsko-planinskim područjima. U odnosu na rekordnu 2013. godinu kada je u Hrvatskoj proizvedeno 4.800 tona jagoda, prošle dvije godine ih je zbog mraza i obilne kiše proizvedeno upola manje, a slični se problemi mogu očekivati i u budućnosti ako proizvođači putem plastenika ne zaštite svoje proizvode, istaknuli su u srijedu iz tvrtke AgroFructus. 

U Hrvatskoj  se godišnje proizvede oko 2.500 tona jagoda od čega AgroFructus Grupa otkupi jednu petinu, ističe predsjednik Uprave AgroFructus Grupe Denis Matijević, koji u proizvodnji jagoda vidi veliki potencijal.

"Posljednje su dvije godine proizvođačima jagoda velike štete nanijeli mraz i dugotrajna kišna razdoblja. Sve su to izazovi za proizvođače koji se suočavaju s propadanjem nasada, ali će se, ako ne zaštite svoje nasade, uskoro suočavati i s novim bolestima nasada i financijskim gubicima. Jagode u kontroliranim uvjetima, plastenicima, puno manje stradavaju od nepovoljnih vremenskih uvjeta pa stoga, poučenim prošlim iskustvima, budućnost vidimo upravo  u takvoj proizvodnji. Proizvodnja na otvorenom preveliki je rizik", smatra Matijević.

Prostor za povećanje proizvodnje vidi i u produženju sezone sadnje pa predlaže da se proizvodnja jagoda, nakon doline Neretve i Slavonije, pokrene i u brdsko-planinskim područjima, jer se radi o klimatski zadovoljavajućim područjima za takvu proizvodnju. 

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore,  rekordne 2013. proizvedeno je 4.800 tona jagoda od čega je u izvoz izvezeno jagoda u vrijednosti od oko 450 tisuća eura. Iste je godine međutim uvezeno 3,5 puta više jagoda.

U 2015. godini situacija je bila znatno nepovoljnija; proizvedeno je gotovo upola manje jagoda, izvezeno ih je za oko 250 tisuća eura, dok je istodobno uvezeno gotovo 10 puta više jagoda. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje