Odluka bez presedana

Agrokoru oduzete dionice Mercatora

Agrovijesti
Fotografija: Fortenova grupa
Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) u ponedjeljak, 16. prosinca, donijela je odluku kojom Agrokoru privremeno oduzima dionice Mercatora. U Fortenova grupi takvu praksu slovenske regulatorne agencije nazivaju neutemeljenom i bez presedana, a reagiralo je i hrvatsko Ministarstvo gospodarstva.

Odlukom Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. tvrtki Agrokoru d.d. privremeno su oduzete dionice Mercatora d.d. U Fortenova grupi reagirali su jučer priopćenjem u kojem stoji kako je ova odluka slovenske regulatorne agencije bez presedana u dosadašnjoj praksi rada ove agencije te da je ovime počinjena eksproprijacija privatnog vlasništva Agrokora. Tvrde kako su im dionice Mercatora oduzete bez ikakve sudske odluke i bez valjanog zakonskog utemeljenja. 

Privremena mjera oduzimanja dionica temelji se na nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni, koja je također bez presedana u praksi ovog regulatora, u iznosu od 53,9 milijuna eura. Na tu kaznu, koju je AVK izrekao još u rujnu ove godine za slučaj koncentracije, Agrokor je uložio žalbu. Nepravomoćna je kazna nedvojbeno nerazmjerna, budući da kompanija o kojoj je riječ, Costella d.o.o., ostvaruje tek nešto više od 1 milijun eura godišnjeg prihoda, kažu u Fortenova grupi. 

Odluka donesena temeljem Zakona o prekršajima

AVK je svoju odluku obrazložio njenim utemeljenjem na Zakonu o prekršajima i to odredbi tog zakona koji se inače primjenjuje kod prometnih prekršaja koji su otkriveni in flagranti, a koje su počinili strane fizičke osobe u Republici Sloveniji.

Agrokor ovaj potupak oduzimanja dionica smatra grubom i namjernom pogrešnom primjenom i zloporabom zakona od strane državnog regulatornog tijela, koje bi trebalo provoditi nacionalne zakone i čije je vodeće službenike imenovao Državni zbor Republike Slovenije (slovenski parlament) kao vrhovno zakonodavno tijelo u državi, stoji u priopćenju Fortenova grupe. Također navode kako je oduzimanje dionica Mercatora samo po sebi nerazmjerno jer je procijenjena vrijednost dionica o kojima je riječ više od 140 milijuna eura, dok nepravomoćna kazna, koju Agrokor također osporava, iznosi 53,9 milijuna eura. 

Reagiralo i Ministarstvo gospodarstva

Reagirali su i u Ministarstvu gospodarstva koje je ovakvu odluku AKV-a također prozvalo neutemeljenom, a kao takvom i neodrživom. "Cijela je stvar provedena bez ikakve odluke suda, temeljem zakona koji se, u pravilu, primjenjuje na prometne prekršaje. Zbog toga sam siguran da će vodstvo cijele Grupe pravdu tražiti i sudskim putem, a država će nastojati pomoći koliko je god to moguće, u okviru naših legitimnih ovlasti“, naglasio je ministar Darko Horvat, dodajući kako ovakvi postupci Sloveniju čine izrazito nesigurnom za strane investitore. „Nadam se i vjerujem kako će biti razuma s obje strane te da će se ova situacija brzo i uspješno razriješiti“, zaključio je Horvat.

"Rješenje AVK doneseno je samo kako bi poslužilo za oduzimanje i otimanje dionica Mercatora i kako bi na taj način neizravno usporilo odnosno spriječilo prijenos imovine Mercatora iz Agrokora na Fortenova grupu", rekao je izvanredni povjerenik Agrokora i glavni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško. Ova odluka AVK-a je "samo priprema terena za oduzimanje privatnog vlasništva na temelju 'prometnog' zakona", zaključuje Peruško.

Slično se po njegovim riječima dogodilo kad je državna banka SID intervenirala u prijenosu dionica Mercatora s Agrokora na Fortenovu pravdajući to zaštitom dobavljača.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje