Simpozij

Agronomi u Opatiji

Agrovijesti
Simbol grada Opatije, Djevojka sa galebom. Fotografija: Nel Pavletić/PIXSELL
Na 51. hrvatskom i 11. međunarodnom simpoziju agronoma u Opatiji tijekom tri dana bit će predstavljeno oko 250 stručnih i znanstvenih radova, a organizirali su ga Agronomski fakultet u Zagrebu i Poljoprivredi fakultet u Osijeku.

Osnovni cilj Simpozija je upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja naših i inozemnih stručnjaka, te na taj način omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju. Simpozij je jedan od načina za uspostavu bolje suradnje znanstvenika sa sveučilišta, znanstvenih ustanova te stručnjaka iz poljoprivrede, industrije, trgovine i ostalih srodnih djelatnosti, odnosno proizvođača iz Hrvatske, Europe i Svijeta na zajedničkom interesnom području iz znanosti i poljoprivredne prakse.

Ovogodišnji Simpozij otvorio je ministar poljoprivrede Davor Romić prilikom kojeg je naglasio da je hrvatska poljoprivreda u iznimno velikoj krizi te najavio zemljišnu reformu i uređenje poljoprivrednog prostora, donosi HINA.

"Hrvatska poljoprivreda je u iznimno veliko krizi, koja je rezultat našeg nečinjenja i svjetskih trendova", rekao je Romić i naglasio da su u iznimno teškoj situaciji sektori svinjogojstva te mlijeka i mliječnih proizvoda. Tomu su doprinijela zbivanja kao što su ruski embargo i višak mlijeka i mliječnih proizvoda na europskom tržištu. 

"Ne možemo samo utvrditi činjenice i čekati, nego nešto poduzeti", istakao je Romić te naglasio da je zemljišna reforma prva na redu u Vladinom reformskom paketu. "U Hrvatskoj ima oko 750.000 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta i taj poljoprivredni prostor treba urediti, a uređenje imovinsko-pravnih odnosa zahtjevan i složen posao."

Romić je kazao da je jedan od razloga nekorištenja poljoprivrednog zemljišta problem premalih i neuređenih parcela te će se, kako je najavio, raditi na komasaciji i dogovornom stvaranju većih parcela, a potom na povećanju poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje u prehrambenom sektoru i uvođenju novih tehnologija.

Na novinarsko pitanje o rokovima za okrupnjavanje zemljišta, ministar je rekao da je proces uređenja poljoprivrednog prostora dugoročan, da to nije projekt jedne vlade te da riješiti pitanje 750.000 hektara u kratkom roku nije moguće. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje