ZNANOST TRAŽI ALTERNATIVU

Agronomski fakultet potpisao deklaraciju za poljoprivredu bez pesticida

Agrovijesti
Fotografija:
Dekan Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Zoran Grgić potpisao je u Parizu zajedničku deklaraciju 'Prema poljoprivredi slobodnoj od kemijskih pesticida', kojom će se postaviti istraživačka strategija za ispunjenje uvjeta iz Zelenog sporazuma

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Parizu 23. veljače 2020., dekan Agronomskog fakulteta, prof. dr. sc. Zoran Grgić, potpisao je deklaraciju namjere "Prema poljoprivredi slobodnoj od kemijskih pesticida", objavljeno je na internetskim stranicama Fakulteta. 

Pod vodstvom francuskog Nacionalnog instituta za poljoprivredu, hranu i okoliš te njemačkih partnera Centra za poljoprivredno krajobrazno istraživanje Leibnitz (ZALF) i Federalnog istraživačkog centra za kultivaciju biljaka (JKI), deklaraciju su potpisale 24 istraživačke organizacije iz 16 europskih zemalja.

Potpisom deklaracije namjere stvoren je europski istraživački savez, čiji je cilj izgraditi istraživački smjer koji će uskoro biti predstavljen Europskoj komisiji kao doprinos europskom Zelenom sporazumu. 

Potpisivanje deklaracije je rezultat dijaloga koji su organizatori provodili gotovo 16 mjeseci, a potpisnici deklaracije sudjelovat će u izradi istraživačke strategije koja bi Europskoj uniji donijela alternativna rješenja za poljoprivredu bez korištenja pesticida i ostalih tvari štetnih za okoliš, kao što je upotreba bakra u zaštiti bilja.