Nove tehnologije

Airbnb za poljoprivrednike - Iznajmljivanje farme putem Tillable servisa hit u SAD

Agrovijesti
Milijunska farma na ponudi za jednu funtu godišnje Fotografija: National Trust
Kako servis funkcionira? Online tržište zemljišta prikuplja podatke iz evidencije poreza na imovinu kako bi se lakše pronašli vlasnici zemljišta. Tillable ih potom kontaktira kako bi se potencijalnim poljoprivrednicima pružile dodatne informacije. Na servisu, koji je lansiran polovicom 2018. godine, trenutačno je aktivno oko 5.000 vlasnika zemljišta i farmera, a kompanija planira utrostručiti taj broj u idućih nekoliko godina.

Iznajmljivanje farme sada može biti jednostavnije nego pronalazak smještaja za odmor. Tillable je internet servis koji povezuje vlasnike zemljišta i poljoprivrednike, a za cilj ima povećanje transparentnosti američkog poljoprivrednog zemljišta čija se vrijednost procjenjuje na 32 milijarde USD, prenosi portal ekapija.  

Ovaj start up, koje nudi pojednostavljeno iznajmljivanje zemlje digitalnim putem, podržavaju investitori uključujući The Production Board i kompaniju First Round Capital sa oko 8 milijuna USD. Iako je riječ o servisu koji je trenutačno dostupan samo za američko tržišta, zanimljivo je vidjeti kako se u cilju što bolje iskorištenosti poljoprivrednih površina koriste nove tehnologije.

Kako servis funkcionira? Online tržište zemljišta prikuplja podatke iz evidencije poreza na imovinu kako bi se lakše pronašli vlasnici zemljišta. Tillable ih potom kontaktira kako bi se potencijalnim poljoprivrednicima pružile dodatne informacije. 

Na servisu, koji je lansiran polovicom 2018. godine, trenutačno je aktivno oko 5.000 vlasnika zemljišta i farmera, a kompanija planira utrostručiti taj broj u idućih nekoliko godina.

Iz kompanije su dodali da je način rada sličan servisu Zillow, web-stranici koja služi za iznajmljivanje stambenog prostora. Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, oko 40 posto američkog poljoprivrednog zemljišta se iznajmljuje. Istodobono, neka polja ostaju neiskorištena, jer obitelji koje posjeduju zemlju ne žele raditi u poljoprivredi, ali oranice ne prepuštaju drugima da ih obrađuju.

Tillable je zapravo svojim servisom usporedio potencijal neiskoritenog poljoprivrednog zemljišta s stanovima i kućama za odmor vlasnika na servisu Airbnb. Cijenu zemljišta određuje ponuda farmera, a svaki potencijalni iznajmljivač mora imati svoj profil koji sadrži detalje o njegovom iskustvu i opremi.

Ideja za pokretanje ovakvog internet servisa, prema riječima osnivača Corbetta Kulla, dogodila se kada je njegov prijatelj naslijedio poljoprivredno zemljište svoje bake i nije znao šta s njim raditi. Tillable planira proširiti svoje tržište u idućim godinama, u želji da vlasnicima zemljišta pokaže njegovu stvarnu tržišnu vrijednost.

Obzirom da se ovakve tehnološke inovacije šire velikom brzinom, nije nerealno da neka velika kompanija okupi ovaj start up i primjeni ga te proširi na globalnoj razini.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje