RURALNI RAZVOJ

Aktivnosti na 1. Albanskom ruralnom parlamentu

Agrovijesti
Polje Fotografija: Pixabay
Na Parlamentu je sudjelovalo oko 300 ruralnih dionika koji dijele zajedničku viziju i cilj - ubrzanje ruralnog razvoja Albanije putem pristupa odozdo - pristupa LEADER / CLLD. Sudionici su usvojili zajedničku Deklaraciju koja ističe prioritete ruralnog razvoja Albanije donositeljima odluka.

Mreža za ruralni razvoj Albanije od 28. do 30. rujna 2017. održala je prvi Albanski ruralni parlament u Tirani, objavljeno je na stranicama HMRR-a. Albanska mreža je događaj organizirala zahvaljujući zajedničkim snagama svoja 22 člana - lokalnim organizacijama civilnog društva te Agronomskom fakultetu u Tirani.

Ruralno stanovništvo Albanije čini 49% ukupnog stanovništva, dok je stopa siromaštva 50% veća upravo u ruralnim područjima naspram urbanih. Mogućnosti zapošljavanja mladih u ruralnim područjima nema dovoljno, a izloženi su i izolaciji. Kao jedan od alata za povećanje kvalitete života u ruralnim područjima Albanci vide i pristup LEADER / CLLD - Lokalni razvoj vođen zajednicom. 

Na poziv kolega iz Albanije, uime Hrvatske mreže za ruralni razvoj na Parlamentu je sudjelovao predsjednik HMRR-a Albert Varga i voditelj LAG-a Izvor, Matija Zamljačanec. Na Parlamentu su, u ulozi stručnjaka za pristup LEADER / CLLD i LAG-ove održali dvije radionice, čiji je cilj bio prijenos znanja lokalnim sudionicima, koji se pripremaju za osnivanje svojih LAG-ova i provedbu LEADER-a u okviru IPARD programa. Radionice su bile uspješne te su sudionicima ponudile vrijedan uvid u razvoj LAG-ova, uzevši u obzir vrlo oskudne informacije o ovoj temi kojima su albanski ruralni dionici dosada imali pristup.

Na Parlamentu je sudjelovalo oko 300 ruralnih dionika koji dijele zajedničku viziju i cilj - ubrzanje ruralnog razvoja Albanije putem pristupa odozdo - pristupa LEADER / CLLD.Sudionici su usvojili zajedničku Deklaraciju koja ističe prioritete ruralnog razvoja Albanije donositeljima odluka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje