Akvizicije

Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila Agricost – najveću ratarsku farmu u EU

Agrovijesti
Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila Agricost Fotografija: Al Dahra holding
Procjenjuje se da je vrijednost preuzimanja rumunjske farme Agricost bila preko 230 milijuna eura, a u idućih pet godina, investicijski fond Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u različite sektore u Rumunjskoj, planira uložiti još 500 milijuna američkih dolara. Ovakvo veliko ulaganje u nekoliko poljoprivrednih sektora sigurno će se odraziti na europsko tržište

Investicijski fond Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupio je tijekom ljeta kompaniju Agricost, koja se nalazi uz mjesto Braila i najveći je poljoprivredni proizvođač u Rumunjskoj, ali i najveća ratarska farma na prostoru Europske unije. Agro gigant, kako su nazivali farmu Agricost, bila je u vlasništvu Konstantina Dulutea, a sporazum o kupovini bio je najavljen još početkom godine. Vrijednost preuzimanja farme koja se prostira na 57.000 hektara procjenjuje se na preko 230 milijuna eura.

Megalomanski planovi u iduće dvije godine

To je bio samo početak za Al Dahru. Naime, u idućih pet godina, u različite sektore u Rumunjskoj, planiraju uložiti još 500 milijuna američkih dolara. Namjeravaju kupiti dodatno poljoprivredno zemljište i uložiti u modernizaciju postojećeg portfolia poljoprivredne mehanizacije i tehnologija, navodi Business Review.

Cilj im je do 2022. godine dosegnuti godišnju proizvodnju od milijun tona žitarica i krmne smjese. Paralelno će osigurati mjesto prikupljanja žitarica kapaciteta za upravljanje dva milijuna tona žitarica različitih vrsta, a koje će dolaziti s rumunjske farme kojom upravlja Al Dahra.

Ovaj centar za žitarice će olakšati izradu strateškog inventara, rotaciju zaliha i trgovanje na međunarodnom tržištu. Osim toga, zbog ujednačavanja obrade i distribucije zaliha krmne smjese, osigurat će se pet objekata za dehidraciju i granulaciju.

Kada se govori o ulaganju u logistiku i lanac snabdjevanja, Al Dahra namjerava osigurati poslovnu točku u luci Constanca, kako bi olakšala izvoz žitarica i uvoz umjetnog gnojiva.

Što više, bit će to specijalizirana kompanija za gnojiva koja će biti odgovorna za uvoz u Rumunjsku, ali i marketing na susjednim tržištima, a procjenjena količina je 350.000 tona godišnje.

Ulaganja u stočarski sektor 

Čak ni to nije sve. Al Dahra planira uložiti u modernizaciju postrojenja za skladištenje u luci Braila, kako bi povećala njihov kapacitet i sam plovni promet. Također, planiraju investirati u stočarski sektor osposobljavanjem poljoprivrednih gospodarstava kapacitetom od 150.000 grla različite stoke po OPG-u.

Planiraju i druga ulaganja usmjerena na stvaranje efikasne mreže u poljoprivrednom lancu na rumunjskom tržištu, uključujući tvornice i pakirne točke, kao i druge usluge sa dodanom vrijednošću, ovisno od zahtjeva poslovanja.

“Ova će ulaganja donijeti prednosti rumunjskim poljoprivrednicima, stvoriti nova radna mjesta za rumunjske građane i poboljšati pristup rumunjskih proizvoda na međunarodna tržišta kroz naše globalne veze, te potaknuti domaće pojoprivredne i logističke sektore. Ono što je najvažnije, investicije će također doprinjeti dugoročnom stvaranju stabilnosti u području pojoprivredne proizvodnje Rumunjske, izjavio je Khedaim Al Derei, potpredsjednik i jedan od osnivača Al Dahre.

Ovako opsežan investicijski plan Al Dahre obavit će se u nekoliko faza u nadolezećim godinama i ujedno podržati strategiju Vlade Abu Dhabija da osigura dugoročne potrebe za hranom.

Na raspolaganju preko 160.000 hektara zemljišta širom svijeta 

Inače, Al Dahra je specijalizirana za uzgoj, proizvodnju i marketing hrane i hrane za životinje, kao i za upravljanje lancem snabdjevanja. Uz veliku bazu klijenata u državnom i komercijalnom sektoru, Al Dahra posluje u više od 20 zemalja s oko 5.000 zaposlenih, te opslužuju 45 tržišta, a imaju vodeće mjesto u Aziji i Bliskom Istoku.

Grupa posjeduje ili upravlja zemljištem od preko 161.874 hektara širom svijeta, sa 1.200 punktova za navodnjavanje i preko 2.000 poljoprivrednih dobara. Istodobno imaju i upravlja sa 15 novih proizvodnih jedinica za preradu i pakiranje sirovina i ima kapacitet za proizvodnju i isporuku lucerke i drugog bilja u iznosu od tri milijuna  tona godišnje, kako bi zadovoljili potrebe mliječne i stočarske industrije.

Al Dahra je i važan igrač u proizvodnji, pakiranju, marketingu i distribuciji žitarica, a takođe upravlja sa mlinovima kapaciteta milijun tona brašna godišnje. Upravljaju i s strateškim centrom žitarica, koji se nalazi u Fujairahu u UAE, gde je smješteno 20 silosa i kapacitetom skladišta od preko 300.000 tona.

Godišnje, kompanija upravlja sa oko dva milijuna tona proizvoda i transportira 175.000 TEU (kontejnera koji se prevoze brodovima i drugim prijevoznim sredstvima).

Ovakvo veliko ulaganje u nekoliko poljoprivrednih sektora sigurno će se odraziti na europsko tržište.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje