Agrosavjeti

Alkohol i ocat kao prirodna alternativa za uništavanje korova

Agrovijesti
Korov, trava Fotografija: Pixabay
Korovi, kako širokolistni tako i uskolistni, sve češće prave velike štete nasadima. Uz moguće korištenje herbicida, za borbu protiv korova može se koristiti i eko zaštita. Saznajte kako alkohol i ocat mogu biti dobar saveznik u borbi protiv ovih napasti.

Suvremeno potrošačko društvo u sve većoj mjeri svoju pažnju usmjerava na "ekološki" zdravu hranu, proizvedenu u skladu sa zaštitom okoliša. Svrha te eko proizvodnje je da proizvođač za vrijeme stvaranja nasada ne zagađuje vodu, zemljište ili zrak, odnosno, da teži ka očuvanju ravnoteže biljnog i životinjskog svijeta.

Nakon selektivnih i totalnih herbicida, na red je došla eko proizvodnja, po čijim su pravilima pesticidi strogo zabranjeni. Sada se pristupa alternativnim načinima zaštite od širokolistnih i uskolistnih korova. Najbolja prevencija je freziranje nasada u rano proljeće i kasnije njegovo održavanje košenjem, ali zbog velikog fizičkog napora koga traži ovakav vid tretmana tragalo se za alternativnim načinima.

Prvi od njih je alkohol (medicinski, iako se može koristiti i prepečenica, ali tko će "bacati" rakiju?!) Alkohol je neselektivan (totalni) herbicid (uništava sve na što naiđe, te se mora biti izuzetno oprezan prilikom njegove uporabe).

Od 0,3 do 0,5 dL (ako govorimo o medicinskom koji sadrži 70% vol čistog etanola) se pomiješa sa jednom litrom vode i kapne se nekoliko kapi deterdženta (najbolje je koristiti deterdžent za pranje suđa).

Takvom mješavinom se tretira korov u nasadu, ali uz izuzetnu pažnju da se prskanjem ne dohvati nasad. U tu svrhu se i dodaje deterdžent, da bi se što prije zalijepio za korov i ne bi raspršivao naokolo.

Ocat, još jedan produkt alkoholne i octene fermentacije, također se dobro pokazuje u borbi protiv korova. U pogledu neselektivnosti ima iste osobine kao alkohol, te se i sa octom mora biti pažljiv.

Jednostavno, octom iz domaćinstva koje razblažite u donosu 1:10 (a dio octa na 10m dijelova vode) naprskajte korov koji želite uništiti, uz pažnju da ne oštetite biljku. Tretiranje octom se preporučuje ako znate da će biti sunca, u ranim jutarnjim satima, da bi ocat i sunce udružili snage i uništili korov.

Postoji još jedan ne toliko djelotvoran, ali zanimljiv način. Koliko puta ste videli da ako u travu prospete vrelu vodu ona izgori?! Upravo tako. Prokuhajte vodu i pažljivo pospite po travi koju uništavate. Obavezno pratite proces, jer ga je moguće ponoviti nekoliko puta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje