Nove tehnologije

Alphabetov Wing testirat će uslugu dostave proizvoda dronovima u Finskoj

Agrovijesti
Dron Fotografija: Pixabay
Helsinki će biti prva europska lokacija na kojoj će se provoditi projekt Wing, autonomna usluga dostave dronom, koja je dio Alphabeta, krovne kompanije Googlea. Njihov dron će isporučivati pakete težine do 1,5 kilograma i to unutar nekoliko minuta od kad je zaprimljena narudžba.

Tehnološki div Alphabet iduće će godine u Finskoj testirati svoje usluge dostave dronovima, a taj je projekt usmjeren na olakšavanje dostave proizvoda, smanjenje prometnih gužvi u gradovima i emisija CO2, pišu medijske agencije. 

Helsinki će biti prva europska lokacija na kojoj će se provoditi projekt Wing, autonomna usluga dostave dronom, koja je dio Alphabeta, krovne kompanije Googlea.

Njihov dron će isporučivati pakete težine do 1,5 kilograma i to unutar nekoliko minuta od kad je zaprimljena narudžba.

Wing je objavio kako su njegovi dronovi već izvršili oko 55.000 isporuka u Australiji, isporučujući proizvode poput lijekova, kave i kućanskih uređaja. Dodali su kako su odabrali Finsku za europsko testiranje jer su Finci bili „poznati po tome što rano usvajaju nove tehnologije”.

Fince su pozvali da kažu koje proizvode bi voljeli dobivati isporučene dronom, s prijedlozima koji uključuju doručak, ručak, lijekove protiv bolova te osnovne kućanske potrepštine.

Kupci će moći naručiti dostavu putem aplikacije na pametnom telefonu, a dostava dronom bit će u besplatna u probnom razdoblju.

Wing je dio Alphabetova odjela 'Other Bets', koji uključuje i razvoj autonomnog vozila Waymo.

Nekoliko tvrtki, uključujući Wing i Amazon, već godinama razvijaju usluge dostave dronovima.

Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos kazao je još 2013. godine kako će Amazonova Prime Air usluga dostave biti pokrenuta kroz pet godina. Međutim, usluga je još uvijek u procesu razvoja.

Kako bi usluga dostave dronom bila prihvaćena, tehnološki divovi moraju pokazati da su njihovi dronovi pouzdani i sigurni.

Kritičari se također pitaju hoće li javnost željeti da bučni dronovi isporučuju robu u gradove. No, iz Winga su poručili kako je isporuka dronovima „sigurnija, brža i ekološki prihvatljivija od isporuke na tlu”.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje