Ljubljanske mljekare

Alpsko mlijeko prvo sa zaštitnim znakom "Odabrana kvaliteta – Slovenija“

Agrovijesti
Zaštitni znak „Odabrana kvaliteta – Slovenija“ na prvom proizvodu – Alpskom mlijeku Fotografija: Ljubljanske mljekare
Ljubljanske mljekare od kraja listopada prve proizvode proizvode s znakom „Odabrana kvaliteta – Slovenija“

Podrijetlo hrane i povjerenje u slovenske proizvode sve je važnije slovenskim potrošačima zbog učinkovitog sustava kontrole hrane u Sloveniji. Da bi mogli prepoznati lokalne kvalitetne proizvode, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije je zajedno s mljekarima i proizvođačima mlijeka uspostavilo novu shemu kvalitete „Odabrana kvaliteta“.

Shema je namijenjena označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s posebnim karakteristikama koje su definirane specifikacijom. Za mljekarski sektor ta se svojstva odnose na odličnu mikrobiološku kakvoću sirovog mlijeka, svježeg mlijeka i podrijetla osnovnih sirovina.

Zaštitni znak „Odabrana kvaliteta – Slovenija“ proizvođači-poljoprivrednici i prerađivači-mljekare dobivaju postupkom certifikacije. Dodijeljeni certifikat jamči da je certifikacijsko tijelo, imenovano od strane države, pregledalo cjelokupni sustav proizvodnje i prerade. Znak tako potrošaču osigurava da je proizvod:

  • više kvalitete,
  • podložan nadzoru od strane službenih institucija i redovito kontroliran od strane certifikacijskog tijela,
  • pd 100% slovenskog mlijeka te
  • u cijelosti proizveden i prerađen u Sloveniji.

Zaštitni znak „Odabrana kvaliteta – Slovenija“ na prvom proizvodu – Alpskom mlijeku

Ljubljanske mljekare su prva mljekara koja je dobila certifikat te je s započela proizvodnju Alpskog mlijeka u okviru ove sheme. Slovenija im je oduvijek primarno tržište: kupuju isključivo slovensko mlijeko, a ujedno su i najveći slovenski otkupljivač te im takvo poslovanje ostaje temeljna orijentacija za budućnost. Briga za kvalitetu proizvoda je na prvom mjestu. „Ulazak u nacionalnu shemu je logičan nastavak naših uobičajenih pravila. Čak su i naši isporučitelji mlijeka pozdravili ovaj projekt jer u njemu vide prednosti i aktivno sudjelovanje u provedbi. Znak „Odabrana kvaliteta“ koji se može vidjeti na samom proizvodu dodatno će biti jasno i vjerodostojno jamstvo da je proizvod, kao i uvijek, u potpunosti slovenski, kako bi se osigurala najviša kvaliteta i proizvodnja pod redovitim nadzorom. Ponosni smo da smo se prvi certificirali kao prva mljekara koja može nositi ovaj znak na svojem proizvodu“, rekao je Tomaž Žnidarič, predsjednik Uprave.

Zaštitni znak „Odabrana kvaliteta – Slovenija“ na prvom proizvodu – Alpskom mlijeku

Prvu proizvodnju certificiranog Alpskog mlijeka pratio je i ministar poljoprivrede Dejan Židan koji je tom prigodom izjavio: „Danas se po prvi put od samostalnosti Slovenije na slovenskom prehrambenom proizvodu pojavljuje znak „Odabrana kvaliteta – Slovenija“. U tome je i simbolika da je prvi proizvod upravo slovensko Alpsko mlijeko. Znak znači da je prehrambeni proizvod nešto više; ne samo da je napravljen u Sloveniji, već je i sirovina iz Slovenije te se primjenjuju strogi standardi kontrole.“

Ulazak u shemu za Ljubljansku mljekaru u pogledu proizvodnje i kvalitete ne znači nikakvu promjenu jer su i do sada radili u skladu sa svim načelima koje ova shema donosi. Znakom će uskoro opremiti većinu svojih najprodavanijih proizvoda na slovenskom tržištu, koji će se kroz nekoliko tjedana naći na trgovačkim policama. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje