Na neki način

Amazon će prihvaćati markice za hranu

Agrovijesti
Potrošači, cijene, kupovina Fotografija: Shutterstock
U velikom proboju, nekoliko nacionalnih i lokalnih online usluga dostave hrane biti će dijelom dvogodišnjeg pilot projekta koji će započeti ovo ljeto kako bi testirali da li naručivanje online može ublažiti problem prehrambenih pustinja

Program SNAP – znan kao markice za hranu iako nema nikakvih fizičkih proizvoda nalik markicama već godina; zamijenjene su debitnim karticama – dizajniran je kako bi pomogao onima koji si ne mogu priuštiti hranu. No, u mnogim područjima gdje se koristi SNAP, teško se dolazi do svježe i zdrave hrane, a situacija se obično opisuje kao „prehrambena pustinja“. Moguće rješenje za ovaj problem? Pružiti ljudima da koriste SNAP kredit kako bi kupili hranu online i koja će im biti dostavljena direktno u njihove domove.

Sedam tvrtki koje prihvaćaju naručivanje hrane online sudjelovati će u novom programu, uključujući velika imena kao što su Safeway, FreshDirect i Shop-Rite. No najveći je svakako Amazon, koji djeluje uz uslugu dostave hrane kao što je voće, povrće, meso i druge namirnice pod imenom Amazon Prime Fresh.

Program je bez dvojbe dobra ideja: nedavna studija je pronačla da 94 posto obitelji sa slabim ili srednjim primanjima u SAD-u imaju neku vrstu pristupa Internetu ili preko smartphona, kućne Internet veze ili lakog pristupa javnim Internet providerima kao što su knjižnice. No neke stvari nemaju smisla. Na primjer Amazon Prime Fresh.

U ovom trenutku ekskluzivno je dostupan Amazon Prime članovima, s premium pretplatom koja dođe 99 dolara godišnje i uključuje besplatnu dostavu u roku od dva dana na mnoge proizvode te pristup Amazonovoj usluzi videa na zahtjev i ostalih. Prime Fresh članove košta 14,99 dolara dodatno mjesečno. A ukoliko bilo koja osoba naruči robu u vrijednosti manjoj od 40 dolara Amazon naplaćuje 10 dolara dostavnih troškova. Ukoliko SNAP korisnik želi naručiti ispod 30 dolara vrijednosti voća i povrća s Amazon Prime Fresha dolazimo do troška od 125 dolara na cijenu – SNAP program neće pokrivati te troškove.

Postoje neke stvari koje ne potpadaju pod Prime Fresh kišobran, kao što je nekvarljiva roba kao suha tjestenina, riža i slične stvari. No većina tih stvari zahtjeva Prime Pantry, drugi program koji zahtjeva originalnu Prime pretplatu. Glasnogovornik Amazaona rekao je da je Amazon tek odabran za SNAP i nema nikakvih najava o tome kako će si korisnici SNAP-a moći priuštiti skupe pretplatne ponude.

Činjenica ostaje da je većina online dostava generalno stvorena za bogate ljude, koji si mogu priuštiti plaćanje naknada u zamjenu za ugodnost online naručivanja i dostave. S drugim manjim trgovinama namirnicama možda bi bilo drugačije, no u međuvremenu, kada govorimo o nekom tko nema druge mogućnosti, koji se oslanja na SNAP kako bi plati, luksuzne naknade negiraju cjelokupnu vrijednost sustava.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje