Proračunska smanjenja

Američki farmeri ljuti na Trumpa jer reže proračun za poljoprivredu

Agrovijesti
Donald Trump Fotografija: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
Udruženja poljoprivrednika i članovi američkog Kongresa kritiziraju predsjednika Donalda Trumpe zbog namjera da u državnom proračunu smanji svotu za osiguranje i za druge mjere zaštite poljoprivrede.

Te proračunske stavke bi se smanjile dok su američki poljoprivrednici u četvrtoj uzastopnoj godini pada prihoda, posebno u nekoliko jakih poljoprivrednih država gdje su glasači pomogli Trumpu da pobjedi na predsjedničkim izborima.

"Jasno je da će proračun razočarati poljoprivredu i američko selo", ocijenio je u priopćenju predsjednik Američkih federacija poljoprivrednika Zipi Duval.

Predloženim proračunom američka vlada bi ograničila novčani doprinos poljoprivrednicima za plaćanje osiguranja u slučaju loših godina ili pada cijene usjeva. Za smanjenje bi u proračunu stiglo ukupno 28 milijardi dolara za deset godina.

Trump je također predložio smanjenje subvencija za ukupno devet milijardi dolara, tako da poljoprivrednici koji više od 500.000 dolara godišnje ne dobivaju više, dok sada subvencije dobivaju svi poljoprivrednici s prihodom do 900.000 dolara godišnje.

Poljoprivrednici, ekonomisti i stručnjaci za poljoprivredu kažu kako je značajna podrška poljoprivredi jer je u njemu 11 posto zaposlenih u SAD-u, odnosno 21 milijuna radnih mjesta i jer poljoprivreda ima ogroman doprinos bruto domaćem proizvodu.

Subvencije za proizvodnju i za osiguranje usjeva su ratarima pomogle da opstanu tijekom posljednjih nekoliko godina, dok su naglo padale cijene pšenice, kukuruza i soje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje