Kritika na račun EU poljoprivrede

Američki ministar poljoprivrede: Europa će platiti cijenu za ignoriranje znanosti u poljoprivredi

Agrovijesti
Zaštita bilja Fotografija: Thinkstock
"SAD, Brazil i Kina doživjele su drastično povećanje poljoprivredne produktivnosti zbog usvajanja novih tehnologija, kao što su biljna biotehnologija i moderni proizvodi za zaštitu bilja", navodi se u izvješću.

Europa je "zona bez tehnologije" kada je u pitanju poljoprivreda i ona će platiti cijenu za to, rekao je američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue, kritizirajući EU zbog ignoriranja znanosti o novim tehnologijama u poljoprivredi.

Govoreći u Odboru za dodjelu sredstava Zastupničkog doma u Washingtonu 9. travnja, Perdue je rekao: "Ono što vidimo u EU na tom putu, a ja ga zovem" zona bez tehnologije ". Mislim da će opet platiti cijenu za to u budućnosti", rekao je Perdue.

Američki dužnosnik dao je tu izjavu nakon rasprave o budućnosti najčešće korištene ubojice korova u svijetu, Bayerovog Roundupa, koji sadrži kontroverznu kemijsku tvar glifosat.

Roundup je u početku proizvodila divovska agroindustrija Monsanto, ali ju je tvrtka Bayer kupila prošle godine za 55,8 milijardi eura.

Perdue je upitan kakve bi implikacije na američku poljoprivredu imalo ako bi Roundup bio skinut s tržišta zbog tekućih sudskih slučajeva protiv njega.

"To bi doslovno bilo pogubno za produktivnost u poljoprivredi", upozorio je.

Na razini EU-a licenca za glifosat obnovljena je u studenom 2017. s ciljem da se ukine u roku od pet godina. Europska komisija je ustrajala jer je slijedila pristup utemeljen na znanosti, dok su neke države članice poput Francuske glasovale protiv njegove ponovne autorizacije.

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrili su kemikaliju, rekavši da je "malo vjerojatno da će predstavljati kancerogeni rizik za ljude kroz prehranu". Isto mišljenje dijelili su i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), kao i Europska agencija za kemikalije (ECHA).

Međutim, to je u suprotnosti s ocjenom IARC-a (Međunarodna agencija za istraživanje raka), koja je 2015. zaključila da je herbicidna otopina "vjerojatno kancerogena za ljude". To je bio glavni argument ekologa kao što je Greenpeace, koji zahtijevaju potpunu zabranu glifosata.

Bayer je do sada primio više od 11.200 tužbi za Roundup, a tužitelji tvrde kako je taj proizvod uzrokovao rak kod ljudi. Dva slučaja već su rezultirala osuđujućim presudama i ogromnim naknadama.

Ovo nije prvi put da Perdue kritizira stajalište Europe prema novim tehnologijama.

U kolovozu 2018. nazvao je presudu Europskog suda pravde o novim tehnikama oplemenjivanja biljaka (NPBT) kao "neuspjeh", ali ne na temelju znanosti.

Europski je sud 25. srpnja donio odluku da su organizmi dobiveni tehnikom oplodnje mutageneze ili uređivanjem gena GMO i trebali bi, u načelu, potpasti pod Direktivu o GMO-u

Odluka Suda smatrana je pobjedom nevladinih organizacija, dok je biotehnološka industrija opisala to kao ozbiljan udarac inovacijama u poljoprivredi EU-a s dugoročnim gospodarskim i okolišnim posljedicama.

Povjerenik EU za zdravstvo Vytenis Andriukaitis nedavno je u intervjuu za EURACTIV.com izjavio kako će sljedeća izvršna vlast EU-a morati smisliti novi regulatorni okvir za te tehnike, koje nisu povezane s GMO-ima.

"Tehnike novog uzgoja biljaka" trebaju novi zakon EU koji uzima u obzir najnovije napredne tehnologije, izjavio je za EURACTIV.com povjerenik EU za zdravstvo Vytenis Andriukaitis, dodajući da je u vezi s tim problemom previše manipulacije i "zastrašivanja".

U rujnu 2018. godine, studija koju je naručila industrija pesticida CropLife International pokazala je da je nedostatak pristupa modernim tehnologijama u kombinaciji s krhkim političkim krajolikom stavio poljoprivrednu proizvodnju u EU pod ogroman pritisak, u vrijeme kada su druga velika poljoprivredna tržišta u svijetu rastuća.

"SAD, Brazil i Kina doživjele su drastično povećanje poljoprivredne produktivnosti zbog usvajanja novih tehnologija, kao što su biljna biotehnologija i moderni proizvodi za zaštitu bilja", navodi se u izvješću.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje