Tržište

Amerika gomila sir

Agrovijesti
Mliječni proizvodi u hladnjaku Fotografija: Thinkstock
Zakopano u nedavnom USDA izvješću stoji čudna informacija – Amerika gomila sir. Količina sira koja je kupljena veća je nego što je bila u 30 godina. Svi se pitaju što se događa

Bloomberg upozorava na tjedni izvještaj o mljekarstvu USDA-a te na koncept mliječnih zaliha kroz statističke podatke koji nisu samo puko slovo na papiru već su vrlo čudni. Skupni podaci pokazuje da postoji više maslaca i sira u hladnjacima Amerikanaca nego u desetljećima prije. No, nije tako jasno što to znači za mljekare.

Ovo nije indeks koliko sira ima u hladnjacima per se. Nacionalna poljoprivredna statistička služba (dio USDA) koja prikuplja ove podatke, ne može znati toliko pojedinosti o svakodnevici Amerikanaca. (barem ne još) Ovi podaci u biti su analiza hladnih skladišta: u osnovi, govore o tome koliko maslaca i sira je već proizvedeno i spremno za prodaju. Ti mliječni proizvodi mogu biti proizvedeni ili u SAD-u ili u inozemstvu – sve dok su skladišteni u SAD-u, to se računa.

A ima ih jako puno. Zalihe sira porasle su 11 posto od istog vremena prošle godine, a zalihe maslaca porasle su 32 posto. Ovo je rezultat nekoliko faktora. Prošla godina bila je nevjerojatna za mliječne proizvode sa idealnim uvjetima proizvodnje koji su stvorili ogromne viškove. Europski problemi u mljekarskom sektoru snizio je cijene sirena te je on tako posao primamljiv za uvoz u SAD. Dodatno, najveći europski kupac – Rusija, uvela je trgovinski embargo, što znači da je europski sir vrlo jeftin, a američka se potražnja nije smanjila.

Ovo bi mogle biti loše vijesti za američke mljekare. Visoka opskrba već je dovela do snižavanja cijena, a sa obnovljenom konkurencijom iz EU, stvari bi mogle postati komplicirane. Potražnja za sirevima stalno raste, ali visoke zalihe i niske cijene mogle bi postati problem za američki izvoz vlastitih mliječnih proizvoda koji svake godine ovoj industriji donese 5,2 milijarde dolara. Moguće je da su neki od ovih faktora privremeni. Tko zna do kada će trajati ruski embargo, a jedna ili dvije teške godine mogle bi lako vratiti cijene mlijeka na višu razinu, ovisno o stanju zaliha.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje