Bobičasto voće

Amerika i Kanada proizvode 95 posto svjetskih borovnica

Agrovijesti
Borovnice Fotografija: Pixabay
Unatoč današnjoj povećanoj potražnji diljem svijeta, SAD i Kanada još uvijek proizvode 95 posto svjetskih borovnica.

Svježe borovnice su sočan i sladak plod poznat po brojnim zdravstvenim prednostima. Zahvaljujući rasprostranjenom uzgoju i naprecima u poljoprivrednoj znanosti, danas su široko dostupne tijekom cijele godine. Iako su grmovi borovnica porijeklom iz Sjeverne Amerike, iznenađuje činjenica da postoje brojne sorte diljem svijeta koje se uzgajaju na puno različitih mjesta. Međunarodna potražnja i opskrba borovnicama dosegla je najveću razinu u prethodnim godinama i ne staje u zadnjoj. Izvoz je porastao mnogo brže nego njihova svjetska proizvodnja.

Sjedinjene Američke Države na prvom su mjestu jer proizvode skoro 240.000 tona godišnje. Iako se grmovi borovina mogu pronaći bilo gdje u zemlji, 38 država je poznato po komercijalnom uzgoju, a 10 država čini 98 posto ukupne američke proizvodnje – Michigan, Oregon, Washington, Georgia, New Jersey, California, North Carolina, Florida, Mississippi i Indiana. Više od polovice proizvodnje transportira se na proizvodna tržišta kako bi se zadovoljila prekomjerna potražnja za svježim voćem. Ostatak ide na smrzavanje, koncentrate, piree, konzerviranje ili sušenje kako bi se moglo koristiti u različitim prehrambenim proizvodima, kao što su sokovi, umaci i zaslađivači u pripremljenim proizvodima.

Borovnice

Druga po redu po proizvodnji je Kanada koja je poznata po svojem uzgoju niskih grmova i divljih borovnica. Unutar Kanade, najveće količine borovnica proizvedu se u Quebecu, a ovo se voće najviše uzgaja u cijeloj zemlji. Najveći dio proizvodnje stavlja se u skladišta za obradu, a ne za korištenje kao svjež proizvod, za razliku od Amerike.

Treća na popisu je Poljska, gdje proizvodnja ovog voća doseže 13.000 tona godišnje. Poljska najviše izvozi u Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo, a od ulaska u EU proširila je nasade borovnica.

Uzgoj borovnica povećao se u većem broju zemalja diljem svijeta i stekao popularnost, kao što je na primjer Njemačka s proizvodnjom od 10.000 tona godišnje, koje se najviše uzgajaju u pokrajini Baden-Württermberg, Donjoj Saksoniji i Nordhein-Westfalen. Zatim slijede Meksiko, Francuska, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Novi Zeland, a podatke o proizvodnji možete pogledati u tablici ispod teksta.

Zemlja proizvodnja/t
SAD 239.071
Kanada 109.007
Poljska 12.731
Njemačka 10.277
Meksiko 10.160
Francuska 9.011
Nizozemska 5.498
Španjolska 5.000
Švedska 2.888
Novi Zeland 2.718
Rumunjska 2.621
Rusija 2.500
Litva 2.335
Peru 1.840
Italija 1.324
Ukrajina 1.300
Uzbekistan 1.100
Švicarska 308
Portugal 255
Danska 125

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje