Veliki interes za najveći srpski kombinat

Amerikanci i Kanađani žele kupiti PKB

Agrovijesti
Novac Fotografija: Thinkstock
U pitanju je konzorcij čija je osnovna djelatnost poljoprivreda. Beogradskom kombinatu nužna su ulaganja od 100 milijuna eura

Američko-kanadski konzorcij koji se bavi stočarstvom i proizvodnjom voća zainteresiran je za privatizaciju ili strateško partnerstvo sa Poljoprivrednim kombinatom Beograd, saznaje "Blic".

Koliko su ozbiljno bacili oko na biser srpske poljoprivrede, potvrđuje i to što su, uz pisma namjerama, u intenzivnim razgovorima i sa predstavnicima Vlade Srbije, a u planu im je da se uskoro vide i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome žele predstaviti svoje ideje u vezi s budućnošću PKB.

Tako se nakon višemjesečnog nagađanja oko sudbine ovog kombinata, opet aktuelizira ovo pitanje, tim prije što se uskoro očekuje i izvještaj privatizacijskog savjetnika koji treba definirati najoptimalniji način za privatizaciju tog poduzeća. 

Izvor "Blica" tvrdi kako je uključivanje američko-kanadskog konzorcijua u priču oko privatizaciju PKB izuzetno ozbiljno i da je komunikacija sa predstavnicima Ministarstva privrede i poljoprivrede intenzivna.

- Ime konzorcija ne možemo otrkiti, ali je riječ o firmama koje imaju izuzetno visoke međunarodne reference. Da je to tako, potvrđuje i činjenica da su i u pismu namjere, ali i u direktnoj komunikaciji vrlo ozbiljno definirali svoje planove za svaki od modela privatizacije koji bi država ponudila. Drugim riječima, oni nisu samo zainteresirani za kupovinu imovine, već i za strateško partnerstvo. Ono što je za državu važno, to je njihova namjera da nastave poljoprivrednu proizvodnju koja je i njima osnovna djelatnost - objašnjava izvor iz srpske Vlade. 

On dodaje da su Amerikanci i Kanađani spremni uložiti značajan novac u investicije.

- Prema njihovim procjenama, da bi kombinat dostigao staru slavu, ali i ušao u red suvremene poljoprivredne proizvodnje, potrebno je ulaganje od 100 milijuna eura. Tako konkretna, kada je riječ o investicijama, nije bila nijedna od zainteresiranih kompanija koje su razgovarale o mogućoj privatizaciji PKB.

Uz to, oni su spremni i da radnicima predstave strategiju razvoja kompanije u idućih pet godina. Problem može predstavljati višak zaposlenih, ali država je spremna da tu prskoči u pomoć i isplati dio socijalnog programa. Ipak, treba sačekati šta će reći privatizacijski savjetnik. Kada se to završi, očekuje se da će biti raspisan prvi obvezujući poziv za privatizaciju PKB-a. Tada se očekuje da će i američko-kanadski konzorcij konkretnije predstaviti svoje namjere.

Pismo namjere za PKB u veljači su dostavili jedno fizičko lice iz Kovina, dvije kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz UAE, Kine, Singapura i dvije iz Velike Britanije. Tada je potvrđeno da je pismo stiglo i od Industrije mesa "Matijević" i od "MK komerca", kao i od Al Dahra iz UAE, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena nisu objavljena. Interes za ovaj kombinat nedavno je pokazao i Bogoljub Karić.

U Ministarstvu privrede nisu službeno htjeli komentariati ove informacije. Škrti na ijrečima bili su i u Ministarstvu poljoprivrede, koje je takođe uključeno u proces privatizacije PKB.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje