Nema panike

Amerikanci ipak ne ostaju bez slanine

Agrovijesti
Slanina Fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Rezerve smrznute svinjske potrbušine od koje nastaje slanina, najniže su u posljednjih 50 godina., no Amerikanci i dalje nemaju razloga za paniku jer im ne ponestaje slanine, samo će za nju morati platiti malo više.

Rezerve smrznute svinjske potrbušine od koje nastaje slanina, najniže su u posljednjih 50 godina. No, Amerikanci i dalje nemaju razloga za paniku jer Americi ne ponestaje slanine, samo će za nju morati platiti malo više.

Panika je počela kada je početkom veljače USDA objavila da su zalihe najniže od 1957. godine. Ipak, analitičar Steve Meyer iz EMI analitike i konzultant u nacionalnom vijeću svinjskih proizvođača kaže kako te rezerve danas nisu važne kao što je nekad bilo zbog sezonskim varijacija u proizvodnji. Naime, nekad je slanina bila omiljena namirnica brojnih gurmana, uvijek dostupna i tražena.

Meyer tvrdi da se potrošači ne trebaju brinuti, jer SAD proizvede više od 3 milijuna kilograma svinjske potrbušine svakog tjedna. Ipak iako zalihe nisu u opasnosti, cijene su skočile, a u izvješću s početka veljače stoji kako vodeći distributeri hrane u SAD-u prognoziraju da će cijene potrbušine  u 2017. biti rekordne. Proizvođači svinjetine će imati koristi od ovih niskih rezervi, a očekuje i da će izvoz rasti. Bez obzira na to što budućnost donosi, Meyer kaže da potrošači mogu biti sigurni da će uvijek naći slaninu na policama trgovina. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje