Kanada

Aplikacijom do najbliže tržnice

Agrovijesti
Povrće i voće na tržnici Fotografija: Pixabay
Ministar poljoprivrede Alberte najavio je novu aplikaciju poljoprivrednih tržnica vrijednu 40.000 dolara

Smartphone aplikacija kanadske Vlade čiji je razvoj koštao 40.000 dolara, pomoći će stanovnicima Alberte da pronađu tržnice i svježe proizvode na svom području dodirom prsta, što će podići ovu industriju, najavio je ministar poljoprivrede Alberte protekli vikend, piše Edmont Journal.

Besplatna aplikacija Alberta Farmers Market nudi informacije o proizvodima, radnom vremenu i lokacijama više od 120 „odobrenih“ tržnica u regiji, uključujući 25 onih koje su otvorene cijelu godinu. Odobrene tržnice su  neprofitna tijela kojima se upravlja na lokalnoj razini. Minimalno 80 posto proizvoda mora biti proizvedeno i poticati iz Alberte. Na 120 tržnica ima oko 9.000 prodavača.

„Ovo je postao vrlo važan dio naše poljoprivredne ekonomije…višemilijunska industrija u Alberti. To je važno za naše proizvođače i za stanovnike Alberte“, naglasio je ministar poljoprivrede Oneil Carlier na tržnici Edmonton City Market Downtown. Studija poljoprivrede i šumarstva iz 2012. godine pokazala je da se vrijednost tržnica utrostručila od 2004. godine te je dosegla 724 milijuna dolara prometa. Prosječni iznos koji potroši posjetitelj na tržnici iznosi oko 55 dolara. „Došlo je do pozitivnih pomaka u društvu gdje svi razmišljaju o hrani…žele znati otkuda je hrana te da je mogu nabaviti svježu i uzgojenu u Alberti“, rekao je Carlier.

Eileen Kotowich, stručnjak za tržnice u regiji, rekla je da je trebalo četiri mjeseca za testiranje i izgradnju aplikacije. Online interaktivna karta poljoprivrednih tržnica na vladinoj web stranici koja postoji već 10 godina pretvorila se u user-friendly alat. Također, pomaže u rješavanju problema zastarjelih brošura koje se distribuiraju širom regije.

Upravitelji tržnica i prodavači oduševljeno su prihvatili aplikaciju. Roger Wiebe iz Sinfully Addictive Snacks, koji prodaje orašaste plodove, bio je iznenađen cijenom razvoja aplikacije, no kaže da podržava sva poboljšanja tržišta. „Moraš potrošiti novac da bi ga zaradio“, kaže, „Ako trošak od 40.000 dolara donese 200.000 dolara prihoda, to više nego isplativo.“ Wiebe procjenjuje da će njegov promet na tržnici porasti za 10 do 15 posto godišnje.

Ovo nije prva aplikacija koju je Vlada izradila. Postoje aplikacije za pčele, rijeke, kvalitetu zraka, imena djeteta i program poljoprivrednih novosti. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje