krizne mjere

Agencija za plaćanje objavila dodijeljene kvote vina za destilaciju

Agrovijesti
Feravino Fotografija: Julio Frangen
Cilj mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima je osloboditi kapacitete prijema nove berbe grožđa, proizvodnje i skladištenja vina

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 18. lipnja 2021. godine Javni poziv za provedbu Mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Mjere Potpora za krizno skladištenje vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Cilj mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima je osloboditi kapacitete prijema nove berbe grožđa, proizvodnje i skladištenja vina na način da se oslobađanje vina sa zaliha u skladištima proizvođača provede kroz dodjelu  potpore proizvođaču, na razini veleprodajne cijene vina, ako vino preda na destilaciju. S provedbom aktivnosti korisnici mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima mogu započeti nakon izdavanja Odluke o odobrenju kvote.

Aktivnosti vezane uz destilaciju trebaju biti dovršene do 31. kolovoza 2021. godine, koji je ujedno i krajnji rok za podnošenje Zahtjeva za isplatu.

Ovim putem Agencija za plaćanja objavljuje popis proizvođača vina s utvrđenom kvotom vina za destilaciju i popis odobrenih destilatera. Popise proizvođača vina i destilatera možete preuzeti ovdje.