Sporazumi

Aquatika i NP Una potpisali sporazum o suradnji

Agrovijesti
Aquatika Fotografija: Davor Visnjic/PIXSELL
Sadržaj sporazuma u početnoj fazi je dogovaranje i definiranje zajednički marketinških aktivnosti, a to je, rekla je Maruškić Kulaš, ujedno i prvi sporazum koji Aquatika potpisuje samostalno na međunarodnoj razini.

Ravnateljica Javne ustanove „Aquatika- slatkovodni akvarij Karlovac“ Margarita Maruškić Kulaš i direktor Nacionalnog parka „Una“ Amarildo Mulić potpisali su u četvrtak u Karlovcu sporazum o suradnji za provedbu projekata od zajedničkog interesa tih javnih ustanova.

Sadržaj sporazuma u početnoj fazi je dogovaranje i definiranje zajednički marketinških aktivnosti, a to je, rekla je Maruškić Kulaš, ujedno i prvi sporazum koji Aquatika potpisuje samostalno na međunarodnoj razini.

Kao posebno vrijedan segment potpisane suradnje Amarildo Mulić istaknuo je suradnju za znanstvenom polju s obzirom na da će se ihtiolozi iz Aquatike pozabaviti proučavanjem ribljeg fonda i ekološkog sustava u rijeci Uni, a u sklopu prekogranične suradnje vidi velik potencijal za izradu zajedničkih projekata koji će, po njegovu mišljenju, biti vrlo pogodni za aplikaciju za povlačenje novca iz EU fondova.

Posebna će se pozornost dati suradnji na razvoju turističke ponude između Bihaća s Unom kao atrakcijom  sa specifičnom mikrolokacijom kao što je Aquatika, što je prirodan slijed povezivanja. To što je Una jednim dijelom i granična rijeka između Hrvatske i BiH znači i našu povezanost i zajednički interes, rekao je Mulić.

Nacionalni park „Una“ najmlađi je takav park u regiji. Zakon o Nacionalnom parku Una, kojim se štiti se prostor veličine 19.800 hektara koji je administrativno pod teritorijom Grada Bihaća, a jedan manji   neznatni dio na području jopćine Drvar donesen je 2008 a početkom 2009. registrirano je i Javno poduzeće NP Una.

NP Una, kao i cijela regija Dinarida, obiluje vrijednostima raznolikosti flore i faune, a uz to tu je i bogata kulturno-povijesna baština. Sve su to elementi koje smo uključili u danas potpisani sporazum kao temeljni dokument za ostvarenje kvalitetne zaštite rijeke Une kao ekološki održive, ali i atraktivne zone za razne oblike turizma, rekao je Mulić.

 Suradnjom s Nacionalnim parkom Plitvičkim jezerima, istaknuli su ravnateljica Maruškić Kulaš i direktor Mulić, ne samo da se ostvaruje sinergija ponude u toj regiji, već će se s promocijom atraktivnosti Nacionalnog parka „Une“ i Aquatike rasteretiti i NP Plitvička jezera od posjećenosti u špici sezone, što je postala ozbiljna opasnost za održivu zaštitu tog parka. Osim s Plitvicama, Nacionalni park „Una“ ima i suradnju s Nacionalnim parkom Velebitom, Parkom prirode Sjevernim Velebitom, nacionalnim parkovima Paklenicom i Krkom te s još nekim područjima niže razine zaštite u Hrvatskoj i BiH.

Problem koji tek treba riješiti, upozorio je Mulić, jest i uspostava zaštite cjelokupne površina rijeke Une u duljini od 212 kilometra, a to je zasad neostvarivo s obzirom na to da velikim dijelom Una ima lijevu obalu na teritoriju Hrvatske, gdje je i njezin izvor, a što nije pod ingerencijom Nacionalnog parka „Una“. Pregovori o tome krenuli su preko Općine Donjeg Lapca prije pet godina, ali je sve zastalo, rekao je Mulić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje