Poljoprivredno zemljište

Arapi u BiH masovno kupuju poljoprivredno zemljište koje su Srbi i Hrvati napustili u Posavini

Agrovijesti
Poljoprivredno zemljište Fotografija: Poslovni dnevnik
Arapski investitori nastavili su, nakon Sarajeva i okolice, da preko domaćih posrednika kupuju zemljište širom BiH.

Arapski investitori nastavili su, nakon Sarajeva i okolice, da preko domaćih posrednika kupuju zemljište širom BiH.

Posljednjih mjeseci meta im je napuštena zemlja Srba i Hrvata na području Posavine, piše zagrebački Večernji list u izdanju za BiH. Novac iz Saudijske Arabije, kako se navodi, dolazi preko nevladinih organizacija, zaklada i fondova, dok poslove obavljaju lokalni predstavnici.

Prema dostupnim informacijama, navodi večernji list, na području poznatog katoličkog centra Plehana investitori iz Zenice pokušali su da kupe zemljište kako bi sagradili velike pčelinjake, ali zbog interveniranja lokalnog svećenstva do toga, ipak, nije došlo.

 Na području Dervente domaći Bošnjaci kupili su u ožujku, uz podršku stranih fondova, 200 dunuma zemljišta od hrvatskih obitelji Sedlić i Gaura, a kako se navodi, bilo je pritisaka i prema drugim obiteljima.

Prema navodima sugovornika lista, kampanja za prodaju zemljišta trenutno je stala, a i lokalne srpske vlasti su se zabrinule pa smišljaju način kako da spriječe prodaju zemljišta.

Isti izvori navode da su posrednici na području Modriče pokušali dođu do jeftine zemlje raseljenih Hrvata. 

Kako se prenosi tvrtka SDA tajkuna Alije Budnje, koji je blizak arapskim fondovima, kupila je u mjestu Trnjak na području općine Odžak, koje je prije rata bilo nastanjeno Srbima oko 30 hektara zemljišta.

Prema navodima iz općine Odžak, nedugo nakon kupnje zemljišta, reagirali su hrvatski, ali i srpskih predstavnici općine Šamac, pa je obustavljena kupnja zemljišta i nekretnina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje