Strana ulaganja

Arapi žele investirati u nekadašnji gigant Agrokomerc

Agrovijesti
Agrokomerc Fotografija: Agrokomerc FB
Nakon ostvarivanja kontakta s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici državnog investicijskog fonda Dubaija - Investment Corporation of Dubai (ICD), posjetili su ovog vikenda nekadašnji velikokladuški prehrambeni gigant Agrokomerc, radi mogućih ulaganja u postrojenja te tvrtke i pokretanja proizvodnje.

Kako doznaje portal Klix.ba mogućii investitori iz Dubaija iskazali su interes za pokretanje proizvodnje u brojnim kompleksima Agrokomerca, a za posjeta postrojenjima  htjeli su dobiti što više informacija o nekadašnjem prehrambenom gigantu: starosti opreme, postojanju programa za pojedine proizvodne cjeline, stanju elektromreže te  o brojnim drugim pitanjima. 

Iskazan je i interes za ulaganja u sektor mesne industrije i proizvodnju biskvita.

Iz Vlade Federacije, koja je većinska vlasnica Agrokomerca, potvrdili su kako je riječ o jednom od najznačajnijih investitora, čiji bi eventualni ulazak u Agrokomerc mogao vratiti nekadašnju slavu kompaniji.

- Posljednju godinu dana čini se sve kako bi se u funkciju stavili kapaciteti Agrokomerca. Ovaj investitor je veoma ozbiljan i mislimo da s njihove strane vlada interes zato što oni u Zaljevu zbog pustinje nemaju proizvodnju hrane, a trebaju velike količine za hotele, supermarkete..., istakao je Suvad Osmanagić, savjetnik federalnoga premijera, koji je bio i u ulozi domaćina arapskoj delegaciji.

S njim se složio i Ermin Mujić, direktor Agrokomerca.

- Prema mome saznanju ovo su jedni od najozbiljnijih investitora koji su dosad dolazili u Veliku Kladušu, istakao je Mujić.

Investment Corporation of Dubai (ICD) predstavlja državni investicijski fond Dubaija, koji ulaže u sektor financijskih usluga, prijevoza, energije, industrije i nekretnina. Kako je riječ o značajnom investitoru govori i to što je u svibnju Fond preuzeo vlasništvo nad nautičko-turističkim kompleksom za marine i megajahte Porto Montenegro u Crnoj Gori, u što je uložio nekoliko desetaka milijuna eura, a riječ je o prvoj velikoj izravnoj stranoj investiciji pokrenutoj po obnovi crnogorske neovisnosti. 

Koliko su investitori iz Dubaija ozbiljni u svojim nakanama kada je riječ o Agrokomercu pokazat će vrijeme no kako bilo, ako žele privući investitore, nadležne vlasti morat će normalizirati stanje i uspostaviti jasnu viziju u vezi s Agrokomercom. Prije svega, sanirati ogromna dugovanja tvrtke po različitim osnovima, spriječiti daljnju prodaju imovine u bescijenje, zaštititi nekretnine izvan granica BiH te se odlučiti o modelu prodaje. 

Trenutno Agrokomerc ima 250 zaposlenika, a 112 je radno angažirano.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje