Divljač

Ardenskim divljim svinjama crno se piše

Agrovijesti
Divlja svinja Fotografija: Dino Stanin/PIXSELL
Divlja svinja, simbol Ardena, postala je nepoželjna. Valonija, velika regija na jugu Belgije, želi prepoloviti njihov broj do 2020. godine. "Imamo problem. Previše je divljih svinja u Valoniji", rekao je glasnogovornik valonskoga ministarstva poljoprivrede Pierre Wiliquet.

Divlja svinja, simbol Ardena, postala je nepoželjna. Valonija, velika regija na jugu Belgije, želi prepoloviti njihov broj do 2020. godine. 

"Imamo problem. Previše je divljih svinja u Valoniji", rekao je glasnogovornik valonskoga ministarstva poljoprivrede Pierre Wiliquet.

Njegovo ministarstvo uvodi niz mjera kojima želi drastično smanjiti njihov broj, u čemu će im pomoći lovci. 

Velik dio valonskog teritorija čine šumoviti Ardeni. Ondje je populacija divljih svinja u samo četiri godine narasla za 43 posto.

"Tople zime i obilje šumskih plodova potaknuli su izniman porast broja divljih svinja", stoji u priopćenju ministarstva. 

Prava je rijetkost da su poljoprivrednici i ekolozi na istoj strani, a to je ovdje slučaj.

"Prvi put valonska udruga poljoprivrednika (FWA) i udruge za zaštitu prirode imaju isti cilj", kazao je Wiliquet. 

Uzgajivači svinja optužuju njihove divlje srodnike za širenje afričke svinjske gripe, virusa protiv kojega nema lijeka. 

Virus koji je stigao iz istočne Europe otkriven je na divljim svinjama u južnoj Belgiji sredinom rujna. Prijenos zaraze glavom je platilo 4000 domaćih svinja. 

FWA je zatražila da se populacija divljih svinja smanji za 80 posto, ali je ministarstvo to odbilo. Broj će se 'samo' prepoloviti. 

Kako bi se to ostvarilo, lovci će morati raditi prekovremeno "jer su neka lovna područja loše regulirala broj divljih svinja", kazao je Wiliquet.

U sezoni lova, u siječnju i veljači, svako lovno područje morat će organizirati najmanje tri kolektivna lova. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje