Trgovina

Argentina na korak do sporazuma sa SAD-om o trgovanju govedinom

Agrovijesti
Meso, govedina Fotografija: Thinkstock
Argentina je na korak do potpisivanja sporazuma sa SAD-om koji će ponovno omogućiti bilateralnu razmjenu svježe govedine nakon gotovo dva desetljeća, kazala je argentinska ministrica vanjske trgovine Marisa Bircher.

Argentina je na korak do potpisivanja sporazuma sa SAD-om koji će ponovno omogućiti bilateralnu razmjenu svježe govedine nakon gotovo dva desetljeća, kazala je argentinska ministrica vanjske trgovine Marisa Bircher.

Sporazum za koji se očekuje da će biti potpisan kroz nekoliko dana istovremeno će objema zemljama omogućiti uvoz govedine, izjavila je Bircher u razgovoru za Reuters.

Pregovaramo da se ponovno otvaranje te mogućnosti dogodi tijekom idućih dana, rekla je ministrica, ističući kako su sva tehnička i administrativna pitanja riješena.

U trenutku dok pokušava povećati prodaju govedine u inozemstvu, Argentini će taj sporazum omogućiti da drugim potencijalnim kupcima pokaže da je meso iz njezine zemlje dovoljno zdravo da uđe i u zemlju s najstrožim sanitarnim protokolima.

Taj će sporazum također otvoriti novo tržište američkom stočnom sektoru, premda je potražnja za američkom govedinom u Argentini slaba. Ta zemlja Latinske Amerike poznata je po kvalitetnim odrescima, nekima toliko mekima da ih je moguće i žlicom rezati, kao što to demonstriraju konobari u nekim čuvenim restoranima za odreske u Buenos Airesu.

Argentina će imati limit od 20.000 tona na izvoz u SAD, kazala je Bircher, dok neće biti limita za izvoz američke govedine u Argentinu, dodala je.

Američko ministarstvo poljoprivrede i ured američkog ministra trgovine u Washingtonu i američko veleposlanstvo u Buenos Airesu do objave razgovora nisu odgovorili na zahtjev za komentarom vezanim uz taj sporazum.

Bircher je podsjetila da je Argentina prestala izvoziti govedinu u SAD prije 17-ak godina zbog zabrinutosti SAD-a u vezi argentinske stoke zaražene bolešću slinavke i šapa.

"To smo eliminirali pomoću programa cijepljenja u našem stočnom sektoru ", istaknula je ministrica.

Drugi visoki argentinski dužnosnik potvrdio je da su Argentina i SAD blizu postizanja sporazuma. Posljednji put SAD je svježu govedinu izvezao u Argentinu 1999. godine, prema podacima argentinskog ureda za statistiku.

Nekoć jedan od pet najvećih svjetskih dobavljača govedine, Argentina je posrnula zbog loše poljoprivredne politike vođene za mandata prijašnje predsjednice Cristine Fernandez. Zemlja je ispala iz vodećih 10 svjetskih izvoznika tijekom njezina osmogodišnjeg mandata.

Sada je ponovno među vodećih 10, pokazuju podaci američkog ministarstva poljoprivrede, a mogla bi ući i u prvih pet iduće godine, zahvaljujući mjerama usmjerenim liberalizaciji tržišta koje provodi predsjednik Mauricio Macri i oštrom slabljenju domaće valute, pezosa, u ovoj godini.

Osjetljivo je vrijeme za svjetski sustav hrane. Tradicionalne trgovinske rute za žitarice i uljarice prekinute su zbog trgovinskog rata između Washingtona i Pekinga. Dva najveće trgovinska partnera sada teže novom komercijalnom partnerstvu kako bi ojačali svoje pozicije.

Američki sporazum s Argentinom mogao bi tako donijeti nešto dobrih vijesti američkim poljoprivrednicima, nakon što su tjednima udarne vijesti one na temu trgovinskog rata, zaključuju u Reutersu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje