Trgovinski sporazumi

Argentina sklopila sporazum o nastavku izvoza biodizela u EU

Agrovijesti
Soja Fotografija: Pixabay
Sporazumom se argentinskim izvoznicima omogućava izvoz do 1,2 milijuna tona biodizela godišnje bez plaćanja carine.

Argentina i EU postigli su sporazum o okončanju spora oko izvoza biodizela iz ove južnoameričke zemlje u EU, priopćilo je argentinsko ministarstvo vanjskih poslova. Sporazum utvrđuje ograničenja cijena i volumena koja će biti objavljena sljedećeg mjeseca, navodi se u priopćenju. 

Sporazum označava kraj dugog trgovinskog spora i mogao bi pomoći u jačanju sektora proizvodnje soje u Argentini. Argentina je najveći svjetski proizvođač ulja od soje, glavnog sastojka koji se koristi za proizvodnju biodizela.

Izvor Europske komisije izjavio je za Reutersu kako zemlje EU podupiru prijedlog za uvođenje antisubvencijskih pristojbi za uvoz argentinskog biodizela, uz izuzeće za proizvođače koji pristaju na minimalnu cijenu. Argentina je proslavila sporazum kao pobjedu za sektor biogoriva u zemlji. U priopćenju ministarstva vanjskih poslova kaže se da se očekuje da će Europa ratificirati i riješiti detalje sporazuma u nadolazećim danima.

"Kako bi pronašli rješenje za trgovački spor, uz potporu nacionalne vlade, Argentinska komora za biogoriva (CARBIO) ponudila je obvezu cijene i obujma kako bi omogućila ponovno pokretanje izvoza", navodi se u izjavi.

"Radili smo na tome nekoliko mjeseci kako bismo postigli obostrano koristan sporazum", izjavio je šef CARBIO-a Luis Zubizarreta.

Europska komisija, koja nadzire trgovinsku politiku u 28 članica EU, objavila je ranije ovog mjeseca da je zainteresiranim stranama rekla kako je spremna prihvatiti cjenovne obveze argentinskih proizvođača. Komisija bi trebala uvesti antisubvencijske pristojbe, većinom za narednih pet godina, do 28. veljače.

U priopćenju se navodi kako će sporazum značiti da će argentinski izvoznici moći izvoziti do 1,2 milijuna tona biodizela godišnje bez plaćanja carine. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje