Klimatske promjene na sjeveru

Arktička poljoprivreda – mogućnosti na horizontu

Agrovijesti
Island Fotografija: Pixabay
Duža, toplija ljeta na Arktiku znače da neke regije uzgajaju usjeve koji su bili nemogući u prošlosti. Arktička poljoprivreda možda još ne cvjeta – ali pokazuje potencijal za povećanje sigurnosti hrane i lokalnog gospodarstva

Rajčice na Aljasci. Poriluk na Grenlandu. Polja ječma na sjeveru Norveške.

Na Arktiku, gdje se temperature dižu dvostruko brže nego u ostatku svijeta, toplije vrijeme dopušta chefovima, poljoprivrednicima i poljoprivrednim istraživačima da uzgajaju povrće, žitarice, začine i ostalo bilje koje se tipično sadi u toplijim krajevima, piše NewsDeeply.

Na konferenciji posvećenoj temi arktičke poljoprivrede u Reykjaviku, na Islandu u listopadu, istraživači su usporedili bilješke o brojnim načinima na koje se sjeverna poljoprivreda može promijeniti u sljedećih nekoliko desetljeća.

„Poljoprivreda će biti moguća na mnogim mjestima gdje do sada to nije“, kaže Torfi Jóhannesson, predsjednik Cirkumpolarnog poljoprivrednog udruženja koje je organiziralo sastanak. Duža i toplija uzgojna sezona je djelomično odgovorna. U Fairbanksu, Aljaska, npr. broj dana bez mraza se udvostručio od 1900. godine, kaže Milan Shipka, direktor Stanice za poljoprivredne i šumarske eksperimente Sveučilišta Aljaska Fairbanks. „Mogućnost radova na zemlji pojavila se barem dva tjedna prije nego što je to itko očekivao“, kaže on.

Island

Aljaska ima više od 750 farmi sa 335.000 ha poljoprivrednog zemljišta. To je malo za zemlju od 6,5 milijuna hektara, ali 2014. industrija je sudjelovala sa više od 48 milijuna dolara u ekonomiji. Stočarstvo će se također preseliti na sjever jer postaje sve lakše uzgajati travu za stoku. Nedavna studija o područjima za uzgoj ovaca na sjevernom Grenlandu pronašla je da se s klimatskim promjenama proizvodnja sijena može povećati za 50 posto kako bi se povećao uzgoj ovaca sa 20.000 životinja na 30-50.000, tvrde istraživači.

Tijekom posjeta eksperimentalnoj farmi izvan Qaqortoga, Grenland, Joan Nymand Larsen, istraživačka direktorica na Arktičkom institutu Stefansson u Akureyriu, Island, vidjela je da se poriluk i 12 različitih vrsta krumpira  uzgaja u staklenicima. „Postoje mnogi dokazi da klimatske promjene donose pozitivne utjecaje na poljoprivredu u južnom Grenlandu, u terminima prinosa i različitosti“, rekla je.

Island

Urani Naamik, anit-uranska grupa za rudarstvo i Inuit Ataqatigiit, socijalno liberalna politička stranka su predlagali da uzgoj kokoši, pataka i guski, proizvodnja jaja, meda, ovčje vune i u staklenicima može stimulirati rast poslova bez rudarstva.

No, tamo gdje su ovi istraživači vidjeli potencijal za ekonomski rast, u nedovoljno naseljenim područjima s malo ekonomskim mogućnosti za rast, tamo su vidjeli i potrebu za investicije i usmjeravanje. Vlade moraju investirati u istraživanja koja identificiraju proizvodne arktičke vrste i nove kultivare, moraju analizirati tlo kako bi se odabrala najbolja mjesta za poljoprivredu.

„Na našim je generacijama da se bore i adaptiraju, da stvore tehnologije i daju znanje koje će nam pomoći da se adaptiramo na ove promjene“, kaže Jóhannesson. „Budućnosti nije tako daleko.“

Island

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje