Izvozna ofenziva

AS grupa iz BiH osvaja tržište prehrambenih proizvoda u Kataru

Agrovijesti
BIH proizvodi Fotografija: Agrobiz
Kompanija Labbaik Group iz Katara krajem ovog mjeseca uvesti će prve količine brandova Zlatna džezva, Tops, Oaza, Zlatni puder, te Klasovih konditorskih proizvoda, a ovi proizvodi naći će se na policama lanaca marketa u Kataru već početkom iduće godine.

“Doha kao jedna od najvažnijih metropola Zaljeva i Katar kao službeno najbogatija država sa najvećim BDP-om po glavi stanovnika predstavlja dobru priliku za BiH kompanije da ojačaju svoju poziciju u tom dijelu svijeta. Sama činjenica da je komunikacija direktna sa stranim kupcem daje na težini cijelog projekta.

Naš katarski partner pokazao je interes za širok asortiman proizvoda, sa fokusom na Vispakove brandove Zlatna džezva, Juhe i Tajna začine. Također pokazan je interes za Agrokomercove biskvite Tops, vodu Oaza, zatim brašno Zlatni puder i konditorske proizvode Klasa, kao i druge  brandove iz programa ‘Bosanske kuhinje’ koji se i ovaj put se pokazao posebno zanimljivim. Veoma mi je drago da sam imao priliku i čast upoznati gospodina Mohameda i nadam se ako Bog da uspješnoj saradnji dvije kompanije”, izjavio je Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS GROUP. 
 
“Nakon što su početkom juna ove godine prekinute sve veze sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, odakle smo uvozili većinu namirnica i drugih potrepština, ukazala se šansa za brendove iz BiH da počnu sa izvozom većih količina u ovaj dio Zaljeva.

S tim u vezi, Katar je pojednostavio administrativne procedure, tako da smo već uvezli prve količine različitih proizvoda iz BiH. Nakon obilaska tvornica i potpisa memoranduma o poslovnoj saradnji, očekujemo i njihove proizvode uskoro na našem tržištu. Prema našem istraživanju postoji velika potreba za većinom njihovih brendova, tako da se radujem suradnji sa gospodinom Hrvićem i njegovim timom”, kazao je Mohamed Gamal Mostafa generalni menadžer Labbaik Group.

Prve narudžbe bi trebale uslijediti do kraja ovog mjeseca, a već početkom 2018. godine očekujemo da naši proizvodi budu na policama lanaca marketa u Kataru, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Labbaik Group čini šest kompanija. To su Trade and Supermarkets, Travel and Tourism, Transportation, Real Estate and Contracting, Hajj and Umra i Labbaik Travel & Tourism u Bosni i Hercegovini koja je ove godine počela sa radom. U njihovom vlasništvu je i 11 supermarketa od kojih svaki ima svoje skladište, te šest dodatnih skladišta. Zajednički godišnji prihodi Labbaik Group iznose blizu 570 milijuna KM.

AS GROUP je najveća prehrambena industrija u Bosni i Hercegovini, sa ukupnim prometom od oko 300 milijuna KM ostvarenim u prošloj godini, a posluje u okviru tri divizije: proizvodnja hrane, trgovina i tekstil. AS GROUP zapošljava oko  4.500 radnika u više kompanija, a neke od njih su: AS d.o.o. Jelah, Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. Visoko, Oaza d.o.o., Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače, Napredak d.d. Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d. Tešanj, zatim AC FOOD d.o.o. Velika Kladuša i Max Zara d.o.o. Sarajevo, te Svjetlostkomerc d.d. Sarajevo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje