Afrička svinjska kuga

ASK došla i do Srbije

Agrovijesti
Svinja Fotografija:
Afrička svinjska kuga registrirana je i u susjednoj Srbiji, što je automatski izazvalo pojačanje postojećih preventivnih mjera u Hrvatskoj. Glavni cilj mjera je održavanje statusa zemlje slobodne od ASK i rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja. Posjednici svinja koji se neće pridržavati navedenih propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK, stoji u priopćenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Afrička svinjska kuga došla je i do Srbije, potvrdilo je srbijansko Ministarstvo poljoprivrede na temelju analize referentnog madridskog laboratorija. Bolest se pojavila na četiri farme u tri sela oko Mladenovca te je područje u krugu od tri kilometara proglašeno zaraženim i iz tih područja nema izvoza svinjskog mesa. Poduzeti su svi daljnji koraci i preventivne mjere kako ne bi došlo do širenja zaraze, a na mjestima gdje je potvrđeno prisustvo virusa, obavljena je eutanazija svinja. Država je nadoknadila štetu vlasnicima, a to će činiti i dalje u slučaju širenja ovog opasnog virusa, kažu u nadležnom Ministarstvu, iako optimistično smatraju da do epidemije neće doći. Da bi se zaraženo područje proglasilo slobodnim od afričke svinjske kuge, mora proći 40 dana od zadnje pojave virusa. Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, nakon prvih sumnji u prisutnost virusa u Srbiji, odmah su zabranile uvoz svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije, a srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović jučer je za javnu televiziju RTS izjavio da su kolege iz BiH već sada spustile nivo zabrane te da uskoro očekuje prestanak zabrane izvoza. 

Zdrave svinje mogu se razboljeti kontaktom sa zaraženom svinjom, posebno tamo gdje postoji krv. Do infekcije može doći i ako svinja konzumira zaraženu hranu ili zaražene svinjske proizvode. Kontaminirana obuća, odjeća, alati ili druga oprema poljoprivrednih radnika također su izvor zaraze te je po utvrđenom prisustvu virusa potrebna cjelokupna dezinfekcija zaraženog područja. Virus je vrlo otporan i može preživjeti dugo vremena - sušeni, obareni pa čak i smrznuti proizvodi od svinja mogu biti prenosioci virusa ASK. Do sada je u Aziji uginulo i/ili pobijeno gotovo 5 milijuna svinja, a time je uništeno više od 10 % populacija svinja u Kini, Vijetnamu i Mongoliji. U Europi je od početka ove godine zabilježeno 4.500 slučajeva zaraze, a u istom razdoblju ubijeno je oko pola milijuna svinja. Od svih zemalja najteže je pogođena Bugarska, zbog čega stručnjaci strahuju da će tamo morati pobiti cjelokupnu populaciju od 600.000 svinja, prenosi DW

Pojava ASK u susjedstvu, automatski je izazvala pojačanje postojećih preventivnih mjera u Hrvatskoj. Glavni cilj mjera je održavanje statusa zemlje slobodne od ASK i rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno provele mjere radi sprječavanja daljnjeg širenja. Pozivaju se svi posjednici svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah prijave svojim veterinarima.

Strogo je zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog podrijetla na farme svinja, prijevoz svinja u prijevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinficirana, premještanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije (svjedodžba o zdravstvenom stanju i dokumentacija o premještanju). Zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima te držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije. Najstrože je zabranjeno zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla. Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog podrijetla zbrinjavaju se isključivo putem registriranih prijevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija). Posjednici su dužni voditi ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi, a posjednici svinja koji se neće pridržavati navedenih propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave ASK, stoji u priopćenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede. 

svinja

Ministarstvo poziva građane da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom te da se prije kupnje informiraju o podrijetlu i da traže svu propisanu dokumentaciju. Unatoč tome što ovaj virus nije opasan za ljude, kod svinja i divljih svinja uzrokuje smrt u 100 % slučajeva te dovodi do velikih gubitaka u svinjogojskoj proizvodnji. 

Laboratoriji Hrvatskog veterinarskog instituta već mjesecima svakodevno obrađuju desetke uzoraka zaprimljenih na dijagnostiku afričke svinjske kuge, a to će se nastaviti i u budućnosti. Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj je u proteklom razdoblju provođena i preventivna mjera smanjenja broja divljih svinja koje su najizgledniji prenositelji virusa u slučaju zareze, međutim, nakon pojave ASK u Srbiji, sada se i Hrvatska nalazi u lošijem epizootiološkom okruženju. Mogućnosti unosa virusa u zemlju su mnogobrojne, pogotovo u jeku turističke sezone, a u slučaju pojave ASK bit će ugrožena cjelokupna svinjogojska proizvodnja u RH. Od općeg je interesa da se pojava ove bolesti spriječi, a u slučaju njene pojave da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bile svedene na najmanju moguću mjeru.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje