Kineski kupus u svemiru

Astronauti na međunarodnoj svemirskoj postaji imaju prvu žetvu

Agrovijesti
Kinesko zelje u svemiru Fotografija:
To što su niske po rastu i rastu brzo su dva najvažnija svojstva zbog kojih je ovo zelje odabrano.

Prošlog tjedana, američki astronaut Peggy Whitson objavio je na Twitteru sliku kineskog kupusa koji raste na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao dio studije pod nazivom Veggie Project. Ne samo da mogu koristiti društvene mreže  iz svemira, već uzgajaju povrće tamo.

 Ovaj petak, astronauti na brodu Međunarodnoj svemirskoj stanici imat će prvu žetvu kupusa, vrstu koja se zove Tokyo Bekana i to je prvi kupus koji se uzgajaju u prostoru. U NASA-i su objasnili zašto je odabrana vrsta Tokyo Bekana za ovo istraživanje. To što su niske po rastu i rastu brzo su dva najvažnija svojstva zbog kojih je ovo zelje odabrano. Razne biljke, uključujući i blitvu, nekoliko sorti salate sorte, špinata i cikle, testirani su kako bi astronauti mogli jesti svoje povrće uzgojeno u svemiru.

Znanstvenici koji sudjeluju na projektu proveli su anketu u kojoj se analiziralo nekoliko vrsta zelenog lisnatog povrća i to kako njihovi usjevi rastu, koliko su hranjiv su i kakvog su okusa, a kupus Tokyo Bekana najbolje je ocijenjeno.

Vegetable Production System, skraćeno Veggie koristi "biljni jastuk" koji uključuje kontrolirano otpuštanje gnojiva, vode i gline, koja pomaže kod prozračivanja. Sustav je razvila tvrtka Orbital Technologies Corp, koja koristi crvena i zelena LED svjetla koja zamjenjuju sunčevu svjetlost. Iako te biljke rastu "malo sporije" nego što se očekivalo, općenito gledano rastu sasvim dobro. Astronauti su već uspješno uzgojili red romaine lettuce, jednu od sorti salate, a prednost ovog zelje je što se može jesti sirovo kao salata ili pirjati.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje