ZAŠTITA

Atena traži zaštitu zemljopisnog podrijetla grčkoga jogurta

Agrovijesti
Jogurt Fotografija: Thinkstock
Obzirom na rast potražnje, ali i nedavne sporove sa Češkom, ministarstvo poljoprivrede Grčke tražit će zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla za "grčki jogurt". Taj proizvod nema zaštićeno zemljopisno podrijetlo, ali je u neku ruku zaštićen jer se i na njega odnose odredbe propisa EU o informacijama o hrani za potrošače.

Nakon što je to predložilo Udruženje grčkih proizvođača ministarstvo je osnovalo radnu skupinu koja će pripremiti tehničke detalje za aplikaciju za registraciju naziva "grčki jogurt" sukladno shemi EU o kvaliteti hrane potrebnom za dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla.

Za jogurt, Atena želi zaštitu oznake izvornosti i zaštite zemljopisnog podrijetla.

"Napravili smo važan korak da osiguramo naš tradicionalni proizvod, grčki jogurt, koji je poznat po svom jednistvenoj kvaliteti na europskom i međunarodnom tržištu", rekao je ministar poljoprivrede Evangelos Apostolu dodajući da se tim potezom odgovara na još jedan prioritet - da se proizvođačima jogurta i sirovine osigura bolji prihod.

"Ako uspijemo zaštitit naš jogurt korist će biti velika jer će jogurt biti zaštićen od drugih zemalja koje sve više nastoje uzurpirati ovaj proizvod kako bi zadovoljili sve veću potražnju tržišta za njim˝, rekao je predsjednik Udruženja Takis Pevertos.

Grčka i Češka su se 2016. sporile oko jogurta, odnosno oko termina "grčki" i "u stilu grčkog".

Atena je već nezadovoljna što nije dobila zaštitu za svoj tradicionalni feta sir u sporazumu o slobodnoj trgovini EU i Kanade (CETA), te je oštro reagirala na upotrebu termina "jogurt u grčkom stilu", posebno u nekim članicama EU.

Glasnogovornik Europske komisije tada je rekao da proizvod "grčki jogurt" nema zaštićeno zemljopisno podrijetlo ali da je osnovni zahtjev u propisima EU o informacijama o hrani da "oznaka na hrani ne smije dovesti u zabludu potošača, uključujući informacije oko podrijetla nekog proizvoda".

Europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vitenis Andriukaitis potvrdio je da oznaka "grčki jogurt" na proizvodu napravljenom izvan Grčke može biti prevara potrošača i stvoriti nelojalnu konkurenciju na tržištu EU.

Kada je riječ o ostalim oznakama, poput "jogurt grčkog tipa", "jogurt u grčkom stilu" ili "jogurt po grčkom receptu", povjerenik kaže kako ovi termini mogu biti prihvatljivi jer ukazuju da je proizvod "kremaste teksture zbog posebnog načina proizvodnje".

Međutim, istaknuo je Andriukaitis, da li se nekom oznakom obmanjuje potrošač, trebalo bi se procjenjivati "od slučaja do slučaja".

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje