Akvizicije

Australija ipak ne dozvoljava Kinezima da preuzmu najveću farmu u zemlji

Agrovijesti
Farma, vrata Fotografija: Pixabay
Najvećoj farmi u Australiji, veličine Irske o kojoj smo već pisali, izgleda da je suđeno da ima samo jednog vlasnika i to Australca. Iako je postignut dogovor o prodaji vrijednoj 370 milijuna australijskih dolara, regulatorna tijela su odbila ovo preuzimanje

Najvećoj farmi u Australiji, veličine Irske, o kojoj je Agrobiz.hr već pisao, izgleda nije suđeno da dobije novog vlasnika, nego bi prema odluci australskih institucija njezin vlasnik i dalje treba ostati samo jedan vlasnik. Pozivajući se na nacionalne interese, Vlada Australije je opet zaustavila prodaju ovog imanja, tako da kineski konzorcij više ne može kupiti najveći privatni australski zemljišni posjed.

Ovo ogromno imanje bilo je posljednjih 100 godina u vlasništvu obitelji Sir Sidney Kidmana. Jedno je od najvećih u svijetu, a u unutrašnjosti zemlje, na podijeljenim parcelama, prostire se na oko 100.000 kvadratnih kilometara, odnosno na površini veličine Irske. Kineska tvrtka China's Dakang Australia udružila se sa kompanijom Australian Rural Capital kako bi kupila kompaniju "S Kidman and Co.“ koja se prostire na 77.300 kvadratnih kilometara, odnosno skoro preko 30.000 kvadratnih milja. Imanje je trebalo biti prodano za 370 milijuna australskih dolara. Kinezi su ušli u partnerstvo sa australskom kompanijom ARC kako bi zaobišli zabranu države da zemlju prodaju strancima. Tako je prema dogovoru, kineska kompanija trebala biti  vlasnik 80 posto, a ARC 20 posto tvrtke “Kidman”.

Kada je stigla vijest da je načelno postignut dogovor i da su Kinezi budući vlasnici, ostalo je još da regulatorna tijela Australije odobre spajanje tj. akviziciju. Ministar financija Scot Morrison je rekao kako ukupna površina tog zemljišta iznosi više od jedan posto  teritorija Australije i dva posto njenog ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Kazao je kako je imanje tolikio veliko da je domaćim, australskim ponuđačima bilo teško konkurirati za njegovu kupovinu.

Kinezi mogu još reagirati na odluku australske Vlade

Odbijanje da se zemljište proda ovom kineskom konzorciju samo je preliminarna odluka i oni mogu reagirati još ovaj tjedan. 
Farma je u vlasništvu porodice Kidman, koja je jedna od prvih doseljeničkih i ima deset farmi goveda, farmu bikova i pašnjake na 101.411 kvadratnih kilometara u četiri federalne australske države. 

Strano vlasništvo poljoprivrednog zemljišta je sve osjetljivije pitanje u Australiji, gdje postoji strah da bi farme u kineskom vlasništvu mogle snabdjevati kineske kompanije australijskim proizvodima po nižim cijenama ili odbijati da ih prodaju australijskim kupcima. Australsko govedarstvo izlazi iz višegodišnje niske profitabilnosti koja je bila posljedica suše i jakog australijskog dolara. Unatoč veličini farmi porodice Kidman, one su uglavnom polu-pustinjske, a ukupno stado je za tamošnje prilike relativno malo, 185.000 goveda, što je tek manje od jedan posto ukupnog broja goveda u Australiji.  Jedan od bitnih razloga protiv prodaje je to što farma ima veliki značaj za državu zbog sigurnosnih razloga, budući da se na jednoj njezinoj parceli testiraju rakete.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje