TEŠKI UVJETI

Australija među najgorim zemljama za ugrožene biljne i životinjske vrste

Agrovijesti
Klokan Fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
Po rezultatima istraživanja što su ga proveli znanstvenici sa Sveučilišta Georgia, bioraznolikost je, osim u Australiji najugroženija u Maleziji, Papui Novoj Gvineji, u Kini, Indiji i u američkoj državi Havaji.

Australija je jedna od najgorih zemalja u svijetu kada je posrijedi ugroženost životinjskih i biljnih vrsta kojima prijeti izumiranje, pokazala je nova studija.  

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Nature" Australiju navode kao jednu od sedam zemalja svijeta odgovornih za gubitak više od polovine biljnih i životinjskih vrsta, koje se već smatraju ugroženima uglavnom zbog uklanjanja izvorne vegetacije i pretjeranog krčenja šuma, objavio je ABC. 

Po rezultatima istraživanja što su ga proveli znanstvenici sa Sveučilišta Georgia, bioraznolikost je, osim u Australiji najugroženija u Maleziji, Papui Novoj Gvineji, u Kini, Indiji i u američkoj državi Havaji.

Podsjećaju da je biološka raznolikost ukupna raznolikost svih živih bića na Zemlji. Osim što se odnosi na raznolikost vrsta, uključuje i raznolikost ekosustava u kojima vrste žive, kao i na raznolikost gena unutar vrsta.  Australija je na neslavnome drugom mjestu kada je posrijedi očuvanje biljnih i životinjskih vrsta, nakon Indonezije, kazao je voditelj studije Anthony Waldron s državnom Sveučilišta u Singapuru. 

"Znao sam da u Australiji ima puno biljnih i životinjskih vrsta na rubu izumiranja, no ni sam nisam bio svjestan toga da se stvari tako brzo pogoršavaju", rekao je. 

Po crvenoj listi Međunarodne udruge za očuvanje prirode (ICUN), u Australiji je trenutačno 86 biljnih i životinjskih vrsta na rubu izumiranja. Među njima su i koale, za koje IUCN navodi da im se populacija rapidno smanjuje. No bioraznolikost se poboljšala u sedam drugih zemalja. Među njima su Mauricijus, Sejšeli, Fidži, Samoa, Tonga, Poljska i Ukrajina, rezultati su Sveučilišta u Georgiji, koji istodobno pokazuju da su za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta iznimno značajna financijska ulaganja. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje