KITOLOV

Australija ne da Japanu da ukine moratorij

Agrovijesti
Potpisivanje ugovora/sporazuma Fotografija: Pixabay
Međunarodni sud pravde je 2014. naredio Japanu da prekine kitolov u vodama oko Antarktike. Lov je prekinut 2015., ali se nastavio 2016.

Australija se u četvrtak oštro usprotivila pokušajima Tokija da ublaži moratorij na kitolov i pozvala ostale države da joj u tome pomognu.

"Snažno podupiremo globalni moratorij na komercijani kitolov i oštro se protivimo svim pokušajima da se taj proces omete", rekla je australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop.

"Znanost je tu posve jasna, ne moramo ubijati kitove da bi ih proučavali", dodala je.

Tokio već dugo traži ublažavanje moratorija Međunarodne komisije za kitolov (IWC) na lov na velike kitove i unatoč kritikama međunarodne javnosti nastavlja ubijati te životinje, navodno u sklopu "znanstvenog programa". Meso ubijenih kitova završava kod trgovaca ribom.

Hideki Moronuki iz japanske agencije za ribarstvo rekao je u srpnju da njegova vlada planira predložiti uvođenje kvota za izlov vrsta čiju će populaciju znanstvenici iz IWC-a proglasiti "zdravom" na idućem sastanku u rujnu u Brazilu.

Japan je potpisnik moratorija, ali koristi rupu u tekstu koja dopušta izlov kitova radi istraživanja.

Međunarodni sud pravde je 2014. naredio Japanu da prekine kitolov u vodama oko Antarktike. Lov je prekinut 2015., ali se nastavio 2016.

U zadnjoj četveromjesečnoj sezoni 2017/2018 na Antarktici, japanski ribari ulovili su 333 kita, od kojih je 122 bilo skotno što su oštro osudile nevladine udruge.

Neki japanski političari brane kitolov zbog očuvanja tradicije. I dok je činjenica da su kitovi bili izvor proteina u teškom razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, većina Japanaca danas kaže da ga ne jedu ili to čine jako rijetko.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje