Izlazak iz EU

Australska mesna industrija očekuje koristi od Brexita

Agrovijesti
Brexit - Španjolska Fotografija: Thinkstock
Nakon početka pregovora o izlasku Britanije iz Europske unije u srijedu, australska mesna industrija očekuje da će potaknuti svoj izvoz dok se London sprema za mukotrpan posao sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini s državama širom svijeta.

 Političari koji su navijali za Brexit obećavali su prije prošlogodišnjeg referenduma da će im britanski izlazak iz EU-a omogućiti sklapanje niza trgovinskih sporazuma širom svijeta, oslobađajući ih, kako su tvrdili, "okova kvota EU-a" i omogućujući dogovaranje boljih sporazuma za Veliku Britaniju.

 Sada se pripremaju za dvogodišnje pregovore o odvajanju koje bi moglo završiti potpunom britanskom odsječenošću od golemog europskog slobodnotrgovinskog bloka i jedva čekaju da započnu s radom na sporazumima s drugim zemljama.

 To bi, primjećuje Josh Anderson iz istraživačke grupe u mesnoj industriji Meat & Livestock (MLA), moglo predstavljati veliku korist za australsku mesnu industriju, a kriza s pokvarenim mesom iz Brazila tome još više pridonosi.

 „Brexit otvara Australiji jedinstvenu priliku da poboljša svoje trgovinske odnos s Velikom Britanijom”, rekao je Anderson.

 Australija i Velika Britanija će morati redefinirati svoje trgovinske odnose izvan EU, a Canberra je odmah nakon referenduma o Brexitu rekla da želi sporazum o slobodnoj trgovini s Londonom.

 Najveći kupci australske govedine su Japan, SAD, Južna Koreja i Kina, dok Europa uvelike zaostaje zbog kvota i poreza koji ograničavaju uvoz. Prodaja govedine i ovčetine u EU čini samo dva posto ukupnog australskog izvoza a u 2015. više od polovine bilo je usmjereno u Britaniju.

 „Imamo vrlo ograničen pristup EU”, rekao je Geoff Pearson iz Vijeća za govedarstvo, koje  predstavlja uzgajivače. „Ako se mijenjaju kvote i carine, tada da, potencijalno će to tržište biti privlačnije”, rekao je Pearson, dodajući da bi to moglo biti posebno korisno za proizvode visoke kvalitete.

 Australija se nada i boljem pristupu nekadašnjim britanskim partnerima u Europi. "Potencijal tržišta EU-a iznimno je pozitivan", s 500 milijuna stanovnika, napominje Andreson.

 EU je maleno tržište po obujmu, ali od Australije kupuju kvalitetno meso, što znači da je cijena po toni gotovo dvostruko veća nego za ostala tržišta, objašnjavaju iz MLA.

 Zato je sporazum o slobodnoj trgovini "prioritet" za tu organizaciju, a Canberra i Bruxelles već su potpisali sporazum kojim se pokreće taj postupak. Pregovori bi trebali početi ove godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje