Elementarne nepogode

Austrija: Najskuplje ljeto svih vremena, štete dosad preko 250 milijuna eura

Agrovijesti
Štete u poljoprivredi Fotografija: OPG Katarina Škiljić
Austrija je suočena s brojnim vremenskim nepogodama, kao što je bio slučaj i prošlog tjedna kada su snažna kiša i tuča zahvatili velike dijelove zemlje. Nanose ogromnu štetu, prije svega poljoprivredi, tako da eksperti procjenjuju kako je ovo "najskuplje" ljeto svih vremena, prenose danas austrijski mediji.

Austrijanci su u samo jednome tjednu imali najprije tropske temperature, višednevne padavine, tuču pa čak na nekim područjima i snijeg.

Vremenske (ne)prilike stoje Austriju već sada više od 250 milijuna eura, procjenjuju stručnjaci.

- Ovo je veoma čudna godina, toliku štetu još nismo imali, nije zabilježena u poslednjih pet desetljeća, rekao je glasnogovornik Osiguranja od tuče VvaG Mario Winkler.

Od siječnja ove godine nastala je šteta od 250 milijuna eura i ona raste iz dana u dan, dodao je on.

Samo u prošlu srijedu u pokrajini Štajerskoj velika šteta napravljena je na 7300 hektara obradive površine, koja se procenjuje na 3,3 milijuna eura. Nevrijeme je u pokrajini Burgenland napravilo štetu 700.000 eura, ekupno je to četiri milijuna eura samo u jednome danu, a, kako najavljuju meteorolozi, to neće biti kraj vremenskim neprilikama. Prema analizama Alllianza osiguranja, srpanj je “najgori” mjesec glede štete od nevremena.

- Tijekom srpnja imali smo dnevno oko 1400 prijavljenih šteta, što je jedna šteta u minuti, navode u Allianzu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje