Zabrana glifosata

Austrijski poljoprivrednici se nadaju da će Europska komisija blokirati zabranu glifosata u Austriji

Agrovijesti
Zaštita bilja Fotografija: Thinkstock
Austrija je 2. ožujka postala prva država članica EU koja je predložila potpunu zabranu glifosata, svjetskog najčešće korištenog i kontroverznog ubojicu korova. Njegov donji dom parlamenta usvojio je zakon 2. srpnja. Još uvijek mu je potrebno odobrenje gornjeg doma prije nego što predsjednik zemlje, Alexander Van der Bellen, potpiše zakon.

Austrijski poljoprivrednici se nadaju da Europska komisija neće odobriti zabranu glifosata ubojice korova koju je vlada u Beču predložila u ožujku.

"Postoji velika nada u poljoprivrednoj zajednici u Austriji da će Europska komisija reći kako je potpuna zabrana glifosata nezakonita", rekao je paneuropski sindikat poljoprivrednika i zadruga Copa-Cogeca u priopćenju za EURACTIV.

Austrija je 2. ožujka postala prva država članica EU koja je predložila potpunu zabranu glifosata, svjetskog najčešće korištenog i kontroverznog ubojicu korova. Njegov donji dom parlamenta usvojio je zakon 2. srpnja. Još uvijek mu je potrebno odobrenje gornjeg doma prije nego što predsjednik zemlje, Alexander Van der Bellen, potpiše zakon.

Nakon intenzivnih rasprava, EU je odlučila dopustiti uporabu glifosata do 2022. godine i, prema tome, austrijska vlada će morati dobiti zeleno svjetlo Europske komisije za predloženu zabranu.

Kontaktiran od strane EURACTIV-a, glasnogovornik Europske komisije odbio je komentirati austrijski zakon.

Službenik EU-a pozvao se na Direktivu o transparentnosti jedinstvenog tržišta, koja propisuje da su države članice dužne obavijestiti Komisiju o svim nacrtima tehničkih propisa prije nego što budu usvojeni u nacionalno zakonodavstvo.

"To je preventivni, tehnički mehanizam koji Komisiji i državama članicama pruža mogućnost da reagiraju", rekao je glasnogovornik EU.

Prijatelji Zemlje Europe upozorili su na utjecaj glifosata na okoliš, rekavši da bi mogla zagaditi tlo u i oko tretiranih područja, kao i biološku raznolikost.

"Naša je odgovornost zabraniti otrov iz našeg okruženja", rekla je Pamela Rendi-Wagner, koja predvodi austrijske socijaldemokrate.

Procjena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) zaključila je 2015. da je herbicidna otopina "vjerojatno kancerogena za ljude".

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je kemikaliju, rekavši da je "malo vjerojatno da će predstavljati kancerogeni rizik za ljude od izlaganja putem prehrane". Isto mišljenje dijelili su i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), kao i Europska agencija za kemikalije (ECHA).

Koja je alternativa?

udruženje Copa-Cogeca je objavila da je veliki problem za poljoprivrednike to što im je potreban glifosat za mjere kao što su ozelenjavanje i izravna sjetva kako bi se izbjegla erozija (postoje problemi s jakim kišama koje spuštaju tlo u gradovima), degradacija humusa i uklanjanje problema - korov.

"Zbog svih tih velikih problema poljoprivrednici se pitaju koja je alternativa i kakvo će biti rješenje za mjere protiv klimatskih promjena", kazao je Copa.

Udruga poljoprivrednika EU dodala je kako je pitanje kako će takav odgovor doći najranije nakon izbora u rujnu, a veliko je pitanje koja će vlada biti izabrana i kako će nastaviti.

Iz Copa je objavljeno kako bi rješenje moglo biti smanjenje privatne uporabe glifosata, kao što je zatražila Austrijska narodna stranka (ÖVP, EPP), ili prije sezone žetve.

Copa je dodala da važna studija koju je proveo Sveučilište prirodnih resursa i znanosti o životu (BOKU) u Beču predlaže još dva primjera kako smanjiti glifosat u poljoprivredi: posebno za travnjake, te za proizvodnju vina i voća.

"To bi mogao biti legalan način smanjenja glifosata do 2022. godine", zaključiili su iz Copa.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje