Predsjednik Aliyev

Azerbajdžan važan globalni poljoprivredni izvoznik

Agrovijesti
Šipak Fotografija: Thinkstock
Poljoprivreda, jedan od glavnih ciljeva za odmicanje ovisnosti ekonomije Azerbajdžana od nafte i za osiguranje širenja ekonomskog razvoja ruralnih područja, započinje svoj rast u zemlji s dalekosežnim reformama

Tradicionalno glavne destinacije i najviše potrošača poljoprivrednih proizvoda dolazi sa CIS tržišta, ali prethodnih godina ovo se tržište proširilo i na mnoge ostale zemlje poput Europe, Azije i Amerike. Spomenuo je to i Predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev tijekom posjeta sjeverozapadnoj regiji Gazakh 19. studenog te je naglasio da je zemlja postala važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda, ne samo u regiji nego i globalno.

Tijekom sudjelovanja na otvaranju Birinci Şıxlı Farm LLC, Predsjednik je upoznat sa aktivnostima ruralne poljoprivrede u regiji Gazakh kojom će takve farme imati velike koristi za rast kao i za rast cjelokupne poljoprivrede zemlje. Predsjednik Aliyev je rekao da će uzgojeni proizvodi pružiti sigurnost hrane za zemlju te osigurati izvoz u budućnosti. „Prema tome, razvoj poljoprivrede će ići mnogo brže. Danas je ovo stvarnost. Unatoč činjenici da se svijet suočava s krizama, poljoprivreda se u Azerbajdžanu povećala za više od 2 posto ove godine“, naglasio je.

Govoreći o modernom pristupu u ovom sektoru, dodao je da ovakve metode jačaju zemlju. „Ponajprije moramo zadovoljiti vlastite potrebe“, kaže Aliyev. „Moramo biti samodostatni, ali i omogućiti izvoz.“ U inicijalnoj fazi proizvodi proizvedeni na farmi od 151 ha će biti dostavljeni na lokalno tržište.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje