Kontrola tržišta

AZTN najavljuje izradu propisa o problemu nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom

Agrovijesti
Zakonodavstvo, administracija, pisanje, propisi Fotografija: Pixabay
Agencija za zaštitu tržišno natjecanja lani izrekla 17,5 milijuna kuna kazni. Najavljuju i aktivnosti na izradi propisa o "rješavanju problema nepoštenih trgovačkih praksi među poduzećima u lancu opskrbe hranom", kao i nacrta prijedloga zakona o postupcima za naknadu štete zbog povrede prava tržišnog natjecanja.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u prošloj je godini riješila 667 predmeta iz svoje nadležnosti te izrekla ukupno više od 17,5 milijuna kuna upravno-kaznenih mjera, podaci su iz godišnjeg izvješće o radu Agencije u prošloj godini koje je upućeno Hrvatskom saboru. U 2015. godini Agencija je u provedbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN) u okviru svojih nadležnosti u području zaštite tržišnog natjecanja - utvrđenja zabranjenih sporazuma između poduzetnika, zlouporabe vladajućeg položaja poduzetnika i ocjene koncentracija poduzetnika - riješila 667 predmeta, što je 5,2 posto više u odnosu na 2014. godinu, navode iz Agencije.

Poduzetnicima koji su povrijedili Zakon Agencija je lani izrekla ukupno 17,5 milijuna kuna upravno-kaznenih mjera, koje su izravni prihod državnog proračuna. Od toga je u 2015. uplaćeno više od 40 tisuća kuna, a u razdoblju od 27. siječnja do 3. veljače 2016. dodatnih 6,98 milijuna kuna, napominju iz Agencije.

Prvi zahtjev za primjenu pokajničkog programa

Posebno važnim u Agenciji smatraju što su u 2015. zaprimili i prvi zahtjev za primjenu pokajničkog programa. Riječ je o institutu kojim se sudionicima kartela omogućuje imunitet ili umanjenje kazne u slučaju da pruže relevantne dokaze o postojanju kartela. 

"Budući da se sudjelovanje u kartelu tretira kao najteži oblik kršenja propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, Agencija vjeruje da je ovaj značajni iskorak tj. zaprimanje prve prijave za pokajnički program, posljedica značajnih iznosa upravno-kaznenih mjera koje je izrekla tijekom 2014. i 2015. godine. Visina sankcija u izravnoj je vezi s učinkom odvraćanja pa Agencija vjeruje da će bojazan od visokih kazni utjecati na povećanje broja prijava u pokajnički program, što će zasigurno povećati učinkovitost i brzinu rada Agencije u takvim postupcima", navodi se u sažetku izvješća. 

Agencija je lani utvrdila postojanje nekoliko zabranjenih horizontalnih sporazuma (kartela) - na tržištu pružanja usluga privatne tjelesne zaštite, na tržištu najma nautičkih vezova i na tržištu igara na sreću-klađenja. 

Sudionicima tih zabranjenih sporazuma Agencija je izrekla upravno-kaznene mjere u iznosu od 17,4 milijuna kuna, od čega se glavnina, 55,9 posto ili 9,7 milijuna kuna, odnosilo na poduzetnike koji su sudjelovali u kartelu organiziranom na tržištu igara na sreću - klađenja. 

Dva postupka Agencija je okončala utvrđivanjem kako nije narušeno tržištno natjecanje sklapanjem zabranjenih sporazuma - na tržištu auto-osiguranja, protiv Hrvatskog ureda za osiguranje i 12 osiguravatelja, te postupku protiv Piaggia Hrvaska. 

Kao najznačajniji postupak u području utvrđivanje zlouporabe vladajućeg položaja, Agencija navodi postupak protiv Hrvatske pošte u povodu incijative City Ex-a da je HP primjenjivao predatorske prodajne cijene (niske cijene kojima se istiskuju drugi konkurenti). Agencija u tom slučaju nije pronašla dokaze da bi Hrvatska pošta primjenjivala predatorske cijene s ciljem istiskivanja konkurenata, podsjeća se u izvješću.  

Sve više predmeta o koncentraciji poduzetnika

U području kontrole koncentracija poduzetnika Agencija bilježi povećanje broja predmeta kako na nacionalnoj razini, tako i kroz postupak notifikacija koncentracija koje Europska komisija dostavlja AZTN-u, a takvih je postupaka lani bilo 343. 

U 11 predmeta u odjelu koncentracija postupalo se temeljem prijave koncentracije, dok je u sedam postupak pokrenut po službenoj dužnosti, a u svim je tim predmetima utvrđeno kako nije riječ o koncentracijama s negativnim učinkom na tržišno natjecanje. 

Uz ostalo u izvješću se navode i sektorska istraživanja tržišta koje provodi Agencija, primjerice o tržištu naftnih derivata nakon liberalizacije, za što su povod bilo učestale neslužbene medijske najave svake promjene maloprodajnih cijena naftnih derivata na hrvatskom tržištu. Provedena su i istraživanja tržišta distributivne trgovine na malo i veliko mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, kao i istraživanje tržišta tiska.

Agencija je u 2015. godini dala 51 mišljenje na zakone, prijedloge zakona te procjenu učinaka propisa, kao i osam mišljenja iz područja elektroničkih komunikacija.

Iz Agencije izdvajaju i aktivnosti u okviru suradnje s Europskom komisijom i konvergenciji propisa o zaštiti tržišnog natjecanja pa tako spominju i objavu novih Smjernica o izuzećima od primjene pravila o zaštiti tržišnog natjecanja u nekim segmentima primarne poljoprivredne proizvodnje, konkretno u prodaji maslinova ulja, govedine i teletine te ratarskih kultura. 

Najavljuju i aktivnosti na izradi propisa o "rješavanju problema nepoštenih trgovačkih praksi među poduzećima u lancu opskrbe hranom", kao i nacrta prijedloga zakona o postupcima za naknadu štete zbog povrede prava tržišnog natjecanja. Taj propis Hrvatski sabor mora donijeti najkasnije do 27. prosinca ove godine i u njega preuzeti odgovarajući europsku direktivu koja omogućuje da "svi subjekti koji smatraju da su oštećeni od strane poduzetnika za koje je utvrđeno da su povrijedili propise o zaštiti tržišnog natjecanja zatraže naknadu štete pred nadležnim sudom", napominje se uz ostalo u izvješću.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje