Vijeće EU-a

Ažuriranje višegodišnjeg plana oporavka plavorepe tune

Agrovijesti
Plavorepa tuna Fotografija: flitto.com
Vijeće je usvojilo novu odredbu koja ažurira višegodišnji plan oporavka plavorepe tune u istočnom Atlantiku i na Mediteranu

Nova pravila poboljšavaju postojeći plan oporavka, koji je bio uspješan u pomoći preokreta padajućega trenda stokova plavorepe tune. Odredbe prenose u europski zakon mjere koje je usvojila Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) od 2012. do 2014. godine. Posebno, prenosi se preporuka 14-04 koja racionalizira postojeće odredbe kontrole i određuje postupke u vezi s korištenjem stereoskopskih kamera, operacije oslobađanja i liječenja mrtve ribe u planu oporavka.

Plan za plavorepu tunu (Thunnus thynnus) primjenjuje se od 2007. do 2022. godine. Preporučio ga je ICCAT, međudržavna ribarska organizacija odgovorna za očuvanje tuna i vrsta sličnih tuni, u Atlantskom oceanu i rubnim morima. EU je ugovorna strana ICCAT-u.

Ovo usvajanje od strane Vijeća potvrđuje prvo čitanje sporazuma postignutog s Europskim parlamentom u travnju. Odredba će stupiti na snagu i postati primjenjiva do kraja godine. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje