Svemirske tehnologije

Bayer želi koristiti super moćne satelite kako bi poboljšao poljoprivredu

Agrovijesti
Satelit Fotografija: Thinkstock
Mega korporacija želi iskoristiti dio znanosti

Prošli je tjedan Bayer najavio planove za korištenje prostornih svemirskih podataka kako bi poljoprivrednicima ponudila tehnološke usluge. Prema najavi, Bayer će se udružiti sa tvrtkom Planetary Resources iz Washingtona kako bi koristila njihovu tehnologiju satelitskih slika.

Bayerovi krajnji ciljevi nisu još uvijek do kraja objašnjeni, osim što ove vijesti ukazuju na partnerstvo koje bi na kraju moglo uroditi plodom za Bayerovu Inicijativu digitalne poljoprivrede. Tvrtka je ponudila nekoliko potencijalnih primjera korištenja novih tehnologija. Na primjer, tvrde da sateliti mogu pokazati koliko će vode vaše tlo zadržati, pa poljoprivrednici mogu uštedjeti vodu planirajući svoje sustave navodnjavanja te dobiti preporuke o tome što uzgajati.

Također, tehnologija bi se mogla koristiti za pronalazak problematičnih područja na poljima te može pružiti tjedna izvješća. U oba slučaja, Bayer će iskoristiti Ceres sustav satelita koji koristi infracrvene i hiperspektralne slike za praćenje usjeva – koje su vrste, koliko je stara svaka biljka, da li treba prihranu i kakva je zemlja oko nje.  Ovi visoko tehnološki senzori pružaju mnogo više podataka od snimki putem dronova. S obzirom na trošak koji iziskuje korištenje ove tehnologije i dobivanja slika na zahtjev, ovo će možda biti izvan dosega za prosječnog poljoprivrednika. Međutim, što prije ovakve stvari postanu norme u poljoprivredi tako će one postati pristupačnije i dostupnije. U konačnici, poljoprivrednici bi mogli imati veće prinose i uštedjeti novac na način da ne koriste resurse uzaludno.

Bayerov interes povezan je sa njihovim masovnim uspjehom, a u ovom području oni jasno vide dugoročni povrat investicija.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje