Što sa Božićnim jelkama

Beč ̶ blagdani bez otpada

Agrovijesti
Božićna drvca prodaja Fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL
Odbačena božićna drvca 2017. cijelih su mjesec dana opskrbljivala 975 kućanstava električnom energijom i 2.200 centralnim grijanjem

 Briga o okolišu u Beču ne prestaje ni tijekom blagdana i sezone darivanja. Bečko će se komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) tako i ove godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu.

Od 27. prosinca 2017. pa sve do 14. siječnja 2018. stanovnici grada Beča svoja božićna drvca naime mogu kao i svake godine predati na posebno predviđena mjesta.

Ove je godine u Beču 530 takvih javnih lokacija za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48 apeliraju na građane borove donesu bez nakita i ukrasa.

Sva se prikupljena božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje. 

Prošle je godine prikupljeno ukupno 700 tona odnosno 160.000 božićnih drvaca, od čega je proizvedeno 1.700 MWh energije. To je bilo dovoljno za mjesečnu opskrbu 975 kućanstava električnom energijom i 2.280 kućanstava centralnim grijanjem.

Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju stajalo 220 lokacija za prikupljanje. 

Božićni i novogodišnji blagdani podrazumijevaju i dodatni otpad nakon otvaranja darova. Kako bi se takva situacija izbjegla bečke su gradske vlasti još prije jedanaest godina na tržište plasirale ekološke božićne vrećice i stvorile jednu lijepu, praktičnu te prije svega višenamjensku alternativu plastičnoj i papirnatoj ukrasnoj ambalaži.

No, bečka božićna vrećica ne koristi samo okolišu. Vrećice su naime načinjene u radionicama bečkih udruga osoba s invaliditetom, a prihod od njihove prodaje namijenjen je različitim humanitarnim institucijama.

Dekorativne crvene vrećice od tkanine dostupne su u tri različite veličine, pri čemu cijena manje vrećice iznosi 2,99 eura, velike 3,99 eura, dok XL-vrećica košta 6 eura. Komplet sa sve tri veličine može se pak nabaviti po cijeni od 11 eura. 

Bečka je ekološka božićna vrećica dostupna u svim filijalama trgovačkog lanca BILLA, koji je od samog početka partner ovog projekta, te na bečkim adventskim sajmovima i u reciklažnim dvorišta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje