SLAVONSKO BLAGO S UNESCO-OVA POPISA KULTURNE BAŠTINE

Bećarac će biti temelj razvoja turizma u Pleternici

Agrovijesti
Na Trgu Sv. Trojstva u odrzava se prvi AgroTour Slavonija poljoprivredni sajam Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
Budući muzej zauzimat će središnje mjesto na Trgu bećarca

Kada smo prije sedam godina kretali u nekakve prve korake vezane za turizam, došli smo na ideju da zaštitimo naziv Muzeja bećarca. Tada još nismo bili svjesni kakav korak smo napravili – kazala je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić na tribini o bećarcu kao zaštićenom nematerijalnom dobru svjetske kulturne baštine, koja je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige održana u prepunoj pleterničkoj knjižnici.

Pleternici Grad Pleternica i općina Tomislavgrad u BiH provode 17,3 milijuna kuna vrijedan projekt prekogranične suradnje “Kulturna ruta bećarca i gange”, koji se s 85 posto sredstava sufinancira iz europskih fondova. Nakon što je Pleternica krenula u izgradnju Trga bećarca te osmišljavanje uređenja Interpretacijskog centra bećarca, u gradskoj su knjižnici počeli malim koracima osvještavati stanovništvo o bogatstvu koje leži u bećarcu. Lani je tako osmišljena online baza bećarca u koju svatko može unijeti svoj osmišljeni ili rado pjevani bećarac, a ove su godine snimili i film o tom najpoznatijem slavonskom tradicijskom napjevu, koji prikazuje život kroz bećarac i običaje pri kojima se on izvodi. Sve je to rezultat škole bećarca koju provode u suradnji s KUD-om Orljava. Pleterničani su prije pet godina zaštitili ime Muzeja bećarca kao prvog i jedinog takvog u svijetu. Budući muzej zauzimat će središnje mjesto na Trgu bećarca koji će se prostirati na površini od 5800 četvornih metara, a izgledat će kao slika slavonskih njiva iz zraka.

– Muzej bećarca bit će interaktivan, ali on neće živjeti ako mi ne budemo živjeli s njim. Zato se izuzetno zahvaljujem svim našim sugrađanima koji njeguju bećarac. Mi kao grad odlučili smo da bećarac bude temelj razvoja turizma na našem području – istaknula je gradonačelnica Jozić.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje