Okoliš i more

Belgija i Francuska pridružile se ratu protiv plastike

Agrovijesti
More Fotografija: Pixabay
Prema procjenama oceani će imati više plastike nego ribe do 2050. zbog sve veće prisutnosti plastičnih boca, vrećica i čaše koje su bačene u njih.

UN Environment je krajem veljače pokrenuo globalnu #CleanSeas kampanju, s ciljem da se riješi problem oceanske mikroplastike do 2022.godine. Zemlje koji su se pridružili kampanji su Belgija, Kostarika, Francuska, Grenada, Indonezija, Norveška, Panama, Saint Lucia, Sierra Leone i Urugvaju.

Mikroplastika, glavni izvor morskog smeća su sitni komadići plastike, krhotine koje dolaze od loma potrošačkih proizvoda i industrijskog otpada.

Više od 8 milijuna tona plastike curi svake godine u oceane, što je jednako bacanju kamiona za odvoz smeća od plastike u ocean svake minute, izvijestio je UN Environment. Osim toga, do 80% svog smeća u našim oceanima je napravljeno od plastike, što čini oko 8 milijardi dolara štete na morskim ekosustavima.

Prema procjenama oceani će imati više plastike nego ribe do 2050. zbog stope plastičnih boca, vrećica i čaše koje su bačena. Također do 2050. se procjenjuje da će 99% morskih ptica "progutati" tu istu plastiku.

U pitanju je nije samo zagađenje oceana, već i budućnost obalnih ribarskih obrta i prerađivačke industrije vezane uz ribarstvo. U 2014. godini, Nizozemska, Austrija, Belgija i Švedska izdale su zajednički poziv na zabranu da se mikroplastika koristi u deterdžentima i kozmetici. Prema UN Environment danas proizvodimo 20 puta više plastike nego 1960., a oko jedne trećine dolazi od ambalaža.

Upravo zato EU čini sve da se prijeđe na tzv. kružno gospodarstvo, odnosno žele postići da se što manje stvaraju gubici u  trenutnom svijetu ograničenih resursa i brzog rasta broja stanovnika. Naravno, bacanje plastike u more ometa ovaj cilj.

Upravo zato #CleanSeas Kampanja poziva vlade da usvoje promjene usmjerene na industrije kako bi se smanjilo korištenje plastične ambalaže te da se pristupi redizajnu proizvoda i upotrebi sirovina koje je moguće reciklirati i koje su biorazgradive.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje