zanimljivosti

Belgijski redovnici zbog preprodavača pokrenuli prodaju piva online

Agrovijesti
Belgija, pivo Fotografija: Shutterstock
Trapisti iz Svetog Siksta svoje pivo prodaju lokalnom stanovništvu još od 1878. a proizvode samo onoliko koliko im je potrebno da donese zaradu dovoljnu za skromne potrebe članova reda.

Redovnici iz belgijskoga samostana Svetog Siksta, koji proizvode jedno od najboljih piva na svijetu, odlučili su pokrenuti internetsku stranicu na kojoj će ga prodavati, a sve kako bi spriječili preprodavače da zarađuju na njihovu proizvodu. 

Trapisti iz Svetog Siksta svoje pivo prodaju lokalnom stanovništvu još od 1878. a proizvode samo onoliko koliko im je potrebno da donese zaradu dovoljnu za skromne potrebe članova reda.

Sustav je dobro funkcionirao do pojave interneta i pohvala za pivo na popularnim stranicama poput RateBeer na kojoj je pivo s 10,2 posto alkohola - Westvleteren XII, proglašeno najboljim na svijetu. Nakon toga je nastao stampedo i svi su poželjeli kušati njihovo pivo. Od tada pred ulazom u njihov samostan stoje kolone automobila, a potencijalni kupci moraju se najaviti telefonom.

Gajbu piva kupci mogu nabaviti za oko 45 eura, što je oko 1,8 eura po boci. Tijekom prodaje trapisti obično zamole kupca da pivo ne preprodaje. Treba istaknuti da je prodaja tradicionalno ograničena na uzak krug kupaca koji telefonom maksimalno mogu naručiti dvije gajbe piva po osobi. 

No problem su postali preprodavači koji ne mare za njihovu "prodajnu etiku".

Upravo zbog toga redovnici su odlučili pivo prodavati na svojim internetskim stranicama, nastojeći suzbiti njegovu pojavu na crnome tržištu. 

Navodno su bili užasnuti kad su prošle godine doznali da se njihovo pivo u jednome nizozemskom shopping centru prodaje po paprenim cijenama, a u skladištu istog supermarketa pronađeno je 7300 boca njihova piva koje se prodavalo za devet eura po komadu. 

"To nam je uistinu otvorilo oči i shvatili smo kolika je ozbiljnost problema", rekao je jedan od redovnika. 

Cijene u Bruxellesu još su više, s obzirom na to da je potražnja za najboljim pivom na svijetu golema. BBC piše da se u Dubaiju navodno boca prodaje i za 300 dolara. 

Redovnici su osmislili online sustav naručivanja čiji je cilj ograničiti otkup piva na dvije gajbe u roku od dva mjeseca. 

U skladu s novim sustavom pokrenutim u utorak od kupca se traži unošenje osobnih podataka, poput adrese ili broja registarskih tablica automobila, a prioritet će imati kupci koji su na narudžbu čekali najdulje od posljednje kupnje. 

"Dugo smo razmišljali o dobroj alternativi za svoje kupce. Prodaja piva iz našeg samostana i dalje će biti namijenjena isključivo privatnim kupcima", rekao je jedan od redovnika. 

U skladu s pravilom, da biste proizvodili ovu vrstu piva, morate biti član Međunarodne udruga trapista koja nalaže da pivo prave redovnici u samostanu i pod nadzorom, kao i da se piće ne smije prodavati zbog profita. 

Osim piva belgijski trapisti prodaju sapune i predmete od keramike kojima osiguravaju tek nužna sredstva za život.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje